A magyar biztosítók tavaly sem tétlenkedtek, de máris újabb fejlesztéseken dolgoznak az informatika területén. A biztosítók ügyfelei számára már elérhetők e-termékek, online tarifálók, fejlett ügyfélportálok, mobilappos biztosításkötés, és például olyan egzotikus fejlesztésre is akad példa, mint amikor egy műhold alapú nyilvántartás segíti a mezőgazdasági szegmensben a kárérték meghatározását. Idén olyan új mobilappra is lehet számítani, amelyben az időjárási vészhelyzet előrejelzésétől a casco szemlefotók feltöltésén át a befektetési egységek átváltásáig több szolgáltatást tesznek elérhetővé. És persze ez csak néhány azok közül az újítások közül, amelyekről a körkérdésünkre válaszoló 8 nagy biztosító beszámolt nekünk.

Amit az ügyfelek közvetlenül is láthatnak...
A magyar ügyfelek között is egyre nagyobb azok aránya, akik az online világ lehetőségeit szívesen kihasználják, vagyis például online kötnek biztosítást, így jelentik be, ha kár éri őket, vagy éppen szívesebben kommunikálnak a biztosítójukkal e-mailben, ügyfélportálon keresztül. A biztosítók is reagáltak az új igényekre, ezért számos fejlesztéssel kedveskedtek nekik.

Az Allianznál például a nem-élet üzletág minden jelentős terméke - beleértve a Gfb és Casco, a lakás, továbbá az utasbiztosítást is - elérhető online az ügyfelek számára. Az ügyfelek már a teljes biztosítási portfóliójukat kezelhetik a biztosító weboldalán az ügyfélportálon keresztül, és a kárszolgáltatásokat is igénybe vehetik az online csatornákon. Mára már több mint negyed millió lakossági szerződő partner használja kizárólagosan az online csatornákat a biztosítónál. A mezőgazdasági szegmensben létrehoztak egy növénybiztosítási szerződés megkötésére és karbantartására alkalmas központi elektronikus felületet, amely a területre vonatkozó műholdas képek feldolgozásával biomassza térképet készít. A területekhez rendelt műhold alapú nyilvántartással a korábbiaknál pontosabb kárértéket tudnak meghatározni.

A Generalinál a tanácsadók és az ügyfelek online kiszolgálásának javítása volt fókuszban tavaly. Folyamatosan fejlesztették webes alkalmazásaikat, illetve a szerződéskötés megkönnyítése érdekében online ajánlatkészítő és értékesítést támogató felületeiket, melyekkel a papírmentesség irányába még jobban elmozdultak. A Groupamánál a mobil megoldások bevezetése volt a leginnovatívabb fejlesztés mind ügyfélkiszolgálás, mind a belső üzletkötői támogatás terén. Az Aegon platformfüggetlen reszponzív felhasználói felületeket készített az értékesítést támogató rendszerükben. Ennek köszönhetően a tanácsadók laptop mellett tabletet is használhatnak az értékesítés során. Ehhez kapcsolódóan egyszerűsítették a papírmentes értékesítés folyamatát is.

Az Unionnál legfontosabb fejlesztések a tanácsadókat és az ügyfeleket kiszolgáló webes rendszerekre irányultak, erre példa az új lakásbiztosításuk online felülete, mely reszponzív módon működik, vagyis PC, tablet és mobil eszközökön is elérhető. Az NN kérdésünkre elmondta, hogy különböző ügyfeleket különböző helyzetben kell megtalálni, és ehhez az IT-nak is igazodnia kell. Valamelyik területen ez csak egy upgradet jelentett 2015-ben (SCCM, levelezés), de volt, hogy új eszközöket adtak partnereik kezébe (Lync, Mobile Iron).

A K&H Biztosítónál teljesen megújították a nem-életbiztosítási kárbejelentő felületet, illetve a nem-életbiztosítási termékek esetében elérhetővé tették a bankkártyás fizetési lehetőséget az ügyfélportálon és a direktbiztosítási front office rendszerben. Emellett bővítették a telefonos ügyfélszolgálat önkiszolgáló funkcióit az ügyfelek által leggyakrabban igényelt információk lekérdezésének lehetőségével. Korszerűsítették az életbiztosítási termékek értékesítésére szolgáló front office alkalmazást, továbbá a közvetítői portált használó banki tanácsadó és helyi képviselő kollégák számára elérhetővé, gyorsan és könnyen megjeleníthetővé tették a kárrendezéssel kapcsolatos információk és dokumentumok nagy részét.

A Magyar Posta Biztosító egy új call center rendszert vezetett be, amely már minden olyan ügyfélszolgálati folyamatot támogat, amelyek korábban csak a több száz fős call centereket kiszolgáló rendszerekben voltak elérhetőek; pl. tudás alapú híváselosztás, e-mail kezelés, kifelé irányuló kampányok végrehajtásának támogatása. Továbbfejlesztették a Postával közös hűségprogramot, így az - akár biztosítási szerződésekkel is gyűjtött - hűségpontok már biztosítások vásárlása során is beválthatók a postahelyeken. A Postával közös másik fejlesztés eredményeképpen utasbiztosítás is köthető a Posta mobil alkalmazásával a biztosító saját mobil alkalmazása mellett. A honlap működésének alapjául szolgáló Sitecore rendszerben egy komoly verzióváltásra került sor, aminek köszönhetően rugalmasabban és hatékonyabban tudják internetes oldalaikat fejleszteni, frissíteni.

...és ami rejtve marad előttük
Back-office terülten az Allianznál a belső ügyfelek (pénzügyi tanácsadók, alkusz partnerek, javító partnerek) teljes körű digitális információ ellátásán, az értékesítési folyamatok automatizálásán, továbbá az operációs háttérfolyamatok átalakításán és papírmentesítésén dolgoztak. A Generalinál elsősorban a folyamatok gyorsítására, további automatizálására fókuszáltak. Erre példa a kárrendezési folyamat gyorsítása, amelynek eredményeként az ügyfeleik akár egy napon, bizonyos esetekben akár pereceken belül is a kártérítési összeghez juthatnak.

A Groupamánál a legfontosabb háttérrendszerekhez kapcsolódó fejlesztés az adatminőség javítását célozta tavaly. A fejlesztés a több csatornás ügyfél-kommunikációhoz szükséges megfelelő minőségű adatkezelési hátteret, illetve a megfelelő minőségű adatokat biztosítja. Az Unionnál a back office területén folytatták a 2014-ben a papírmentesség elérése érdekében megkezdett lépéseket. Az Aegon új lakásbiztosításokkal kapcsolatos termékvonalat alakított ki a társaság fő portfóliós rendszerében. Ezzel konszolidálni tudják a portfóliós rendszereiket és növelni a szoftverfejlesztés hatékonyságát.

A K&H Biztosítónál 2015-ben elkezdték a nem-életbiztosítási nyilvántartó rendszer pénzügyi moduljának modernizálását és az erre a modulra épülő folyamatok újragondolását, egyszerűsítését. Az élet üzletágban 2015-ben az értékesítési folyamatok megújításán volt a hangsúly. Ezen felül folyamatfelmérés-, és optimalizációs feladatokat, valamint előkészítő tevékenységeket hajtottak végre egyrészt a 2016-ban induló, élet üzletági back office területeket érintő projektekkel kapcsolatosan, másrészt a jövőbeni digitalizációs fejlesztések és az életbiztosítási rendszerek ügyfélportálhoz történő integrálása céljából. Az NN-nél a folyamatok felülvizsgálatán, háttérrendszerek kommunikációjának professzionalizálásán és az interface-ek átláthatóságának növelésén volt a hangsúly.

A Magyar Posta Biztosítónál a back-office fejlesztéseket első sorban szabályozási változások és termékfejlesztések indukálták, míg a többi fejlesztés elsősorban a hatékonyságjavulást és a biztonságosabb üzletmenet biztosítását célozta. Több termék esetében is racionalizálták a levélküldési folyamatainkat, ezen kívül minden biztosítási ajánlatot és nyomtatványt intelligens vonalkóddal állítanak már elő, aminek köszönhetően a beérkező és elektronikussá konvertált dokumentumok automatikusan hozzárendelődnek az ügyfelek érintett szerződéseihez.

Mire készülnek idén a biztosítók?
Az Allianznál folytatódik az ügyfélkapcsolatok digitalizációja, és az év céljai közé tartozik a kárrendezési felületek, alkalmazások és folyamatok fejlesztése. Emellett az adatszivárgást megelőző és adatvédelmet szem előtt tartó intézkedésekre készülnek, és mivel 2016-tól az MNB elvárásai is változnak és több törvényi változás közeleg, a jogi környezetnek megfelelő működést is aktualizálni kell a rendszereikben. A biztosító fontosnak tartja a Big Data technológiákat, amelyekkel az ügyfelek igényeit pontosabban lehet megismerni, ez pedig segít a személyre szabott szolgáltatások és termékek fejlesztésében.

A Generali tervei között szerepel például az adatkezelés fejlesztésével a kárügyek nyomon követhetővé tétele az ügyfelek számára, illetve a Generali Ügyfélpont alkalmazás kibővítésével egy olyan mobilapplikációt vezetnek be, amelyben az időjárási vészhelyzet előrejelzésétől a casco szemlefotók feltöltésén át a befektetési egységek átváltásáig több szolgáltatást tesznek elérhetővé. Az ügyfelek számára idén létrehoznak egy ügyfélbokszot ahol bejelentkezés után az összes szerződésükkel kapcsolatos fontos dokumentumot egy helyen megtalálják. Idén az adatközpontot is elköltöztetik, amivel a várakozásuk szerint hosszú távon hatékonyabb informatikai kiszolgálást tudnak elérni. Az Aegon folytatja a portfóliós rendszerek konszolidációját, központosítja az ügyfelek kezelését. Lecserélik a jutalék számfejtő és nyilvántartó rendszereiket, illetve új mobil alkalmazás alapú biztosítást vezetünk be.

A Groupamánál idén az ügyfélszolgálati rendszer megújítása, a mobilitás továbbfejlesztése, illetve a hagyományos adattárházi kereteken túli komplex üzleti intelligencia megoldások lesznek fókuszban. A K&H Biztosító 2016-ban a nem-életbiztosítási nyilvántartó rendszer pénzügyi moduljának megújítására fókuszál, emellett a szerződésadminisztrációs és kárrendezési rendszereiket fejlesztik. Az élet üzletágban két nagy háttérrendszer és a rájuk épülő folyamatok modernizálását kezdik el egy több éven átnyúló projekt keretein belül. Az Union a front-office területén megkezdett megújulási folyamatot folytatja, ennek keretében a publikus webes felületek megújítására koncentrálnak. Az NN olyan célokat tűzött ki amivel, egyszerűsödik a háttérmunka, csökkenhetnek a papír alapon történő lépések számai és növelhetik az értékesítőik számára bárhol elérhető adatok és szolgáltatások listáját.

A Magyar Posta Biztosítónál hamarosan elindul az értékesítési pontokon a már szerződéssel bíró ügyfelek automatikus beazonosítását lehetővé tevő fejlesztés, aminek kiterjesztése az első félév során fog megtörténni. Az online és háttérrendszerek integrációja révén a lakásbiztosítási károk feldolgozási folyamata magasabb szintű automatizációval, gyorsabban fog működni. Március 1-től meg kell felelni az életbiztosítási szerződéskötéskor annak a felügyeleti elvárásnak, hogy az egész piacra vonatkozóan egységes ügyfél-igényfelmérés történjen, ez is informatikai fejlesztést is igényel. Az adatminőség biztosításra is különös figyelmet fordítanak, amivel kapcsolatban négy projekt is folyamatban van. A hatékonyabb és átláthatóbb IT működés érdekében egységes, elektronikus folyamattal támogatják majd az informatikai fejlesztések végig vitelét.

Mire számíthatunk a közeljövőben?
A szakma általános véleménye szerint a szektor még nagyobb hangsúlyt fektet majd az adatelemzési és technológiai innovációs fejlesztésekre, hogy a biztosítási termékek azon túl, hogy szinte bárhol bármikor megköthetővé válnak, még inkább személyre szabhatóak lehessenek, díjszabásuk pedig akár az ügyfelek viselkedése, magatartása, életvitele alapján meghatározhatóvá váljon. Emellett online ügyfél-kiszolgálási megoldások továbbfejlesztése és tökéletesítése, valamint az operációs folyamatok teljes körű automatizálása és a már működtetett rendszerek konszolidációja mellett a felhő alapú számítástechnikai megoldásoké és szolgáltatásoké lehet a jövő. Mindemellett a biztosítók a digitalizációt támogató workflow és front megoldásokkal, I/O (input-output) management támogató eszközökkel és az adatbiztonságot elősegítő eszközökkel jelennek meg a piacon.

Forrás: Portfolio

Biztosítás fajta: 

  • Általános
Téli nyaralás: egzotikus országok, különleges veszélyek
2017 december 11.
Kategória:
Utasbiztosítás

Téli nyaralás: egzotikus országok, különleges veszélyek

Leggyakrabban gyomorpanaszok és balesetek miatt szorulnak orvosi vagy kórházi kezelésre az egzotikus országokba utazók - mondta az InfoRádióban a Mabisz Utasbiztosítási Bizottságának elnöke. Horváth Péter hozzátette, egzotikus országokba látogatáskor közép- vagy felső kategóriás biztosítás megkötése javasolt.

Egzotikus országba hosszabb repülőút után érkezünk, már közben, majd érkezés után lehetnek kisebb-nagyobb problémák, az időeltolódás okozhat különféle zavarokat – mondta a Mabisz Utasbiztosítási Bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy ezekben az országokban eltérőek az étkezési szokások, nem jól megmosott gyümölcs vagy akár jégkocka is okozhat gyomorrontást.

„Ez megkeserítheti a nyaralást.”

Horváth Péter jelezte, az egzotikus országokban általában csak meghatározott kórházakba lehet külföldi beteget szállítani.

„Általában alapítványi vagy amerikai érdekeltségű gyógyintézményekbe kerülnek a beteg utasok, ezek azonban lényeges magas költséghányaddal rendelkeznek egy műtét vagy baleseti ellátás során, mint ahogy azt az átlagturista gondolja.”

Biztosítás hiányában mindent: a vizitet, az ellátást és a felírt gyógyszert is az utasnak kell fizetnie – hívta fel a figyelmet a Mabisz Utasbiztosítási Bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy Thaiföldön például gyakori a kéz-, lábtörés, mert mopedet bérelve az utasok nem gyakorlottan közlekednek.

„És általában jellemző, hogy nem nagyon figyelnek a gyalogos közlekedésre sem.”

Horváth Péter elmondta, minden biztosítónak van egy call centere, ahol éjjel-nappal, magyar nyelven segítenek a bajba jutott utasnak, orvost, mentőautót küldenek, intézik a kórházi ellátást, mindezt úgy, hogy a biztosító a költségeket már a felmerüléskor átvállalja.

Forrás: www.inforadio.hu

Csak kötelezőt kötsz? Kétszer gondold át, megéri-e
2017 december 06.
Kategória:
Gépjármű biztosítás, Kötelező biztosítás, Casco biztosítás

Csak kötelezőt kötsz? Kétszer gondold át, megéri-e

Sokan azok közül, akik a pénteken lejáró kampányidőszakban újítják meg kgfb-szerződésüket vagy egy másik társasághoz szerződnek át, egyszerre kötötték meg a kötelezőt és a casco-t. Csak minden ötödik-hatodik gépjármű tulajdonosa gondoskodik a kiterjesztett vagy teljes körű biztosítási védelemről, amit azonban érdemes lehet kiegészíteni az időjárásnak megfelelő műszaki felkészültséggel is.

Péntek éjfélig kell a biztosítókhoz beérkeznie kgfb-jük felmondásának azok részéről, akik januártól más társasággal akarják megkötni a kötelezőjüket. Arról, hogy a mostani kampányidőszakban érintett közel egymillió gépkocsi tulajdonos közül hányan éltek ezzel a lehetőséggel, majd csak az új szerződések megkötése és az első díjak befizetése után, a jövő év első hónapjaiban lehet pontos képet kapni. De az már most is megállapítható, hogy a hazai autósoknak több mint a négyötöde megelégszik a kötelező biztosítással, és casco-t már nem köt - írja közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján 2017 első félévében 853 270 darab casco szerződést tartottak nyilván. Ez közel 33 ezerrel több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adat, ám így is csak a hazai gépjárművek 18 százalékát fedi le. Az év eleji átlagdíj 83 855 forint volt, a szerződésekre kifizetett átlagos kárnagyság pedig 310 200 forint.

Az idei 4 százalékos növekedés alapvetően az új autó eladások megugrásának köszönhető: az idei év első nyolc hónapjában 13,1 százalékkal több új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban. Mivel azonban a használtautó behozatal is folyamatosan növekedett 2017-ben, s ezen gépjárműveknek több mint a fele 10 éves, vagy annál öregebb, így a magyarországi gépjárműállomány átlagéletkora idén várhatóan a 14 évet is meg fogja haladni.

Az idősebb gépkocsik esetében azonban különösen fontos a műszaki állapot rendszeres ellenőrzése. Mivel az év legnagyobb gépjármű biztosítási kampányának az időszaka egybeesik az autók téliesítésével, érdemes kiemelt figyelmet fordítani az időjárási viszonyoknak megfelelő abroncsok használatára is - hívja fel mindenki figyelmét a MABISZ. Ezekben a napokban ugyanis, amikor leesett az első hó, a gumiszervizek túlterheltek. Pedig a szakemberek javaslatai szerint nem érdemes eddig a pillanatig halogatni az abroncsok cseréjét: általában 7 °C alatt ugyanis már a nyári abroncsok anyaga megkeményedik, ezáltal jelentősen veszítenek tapadásukból. Ugyancsak fontos szempont az is, hogy az őszi-téli időszakban nem a havazás az elsődleges tényező, ami az utak síkosságát befolyásolja. Gyakori a jegesedés, az ónos eső és az eső is, ilyen utakon pedig lényegesen jobban teljesítenek a tagoltabb kialakítású téli abroncsok.

A hazai szabályozás ebből a szempontból liberálisnak mondható. Nem írja elő ugyanis kötelező jelleggel az évszaknak megfelelő abroncsok használatát, így nem is szankcionál e tekintetben. A felszerelt guminak azonban meg kell felelniük a járműhöz megadott méretnek, terhelhetőségnek és sebességhatárnak. Továbbá 0,75 méternél kisebb abroncsok esetén legalább 1,6 milliméter, annál nagyobb átmérő esetén legalább 3 milliméteres profilmélység tekinthető szabályosnak. Ezzel összefüggésben érdemes szem előtt tartani, hogy amennyiben a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta, úgy a vonatkozó törvény szerint adott esetben a biztosító a károsultnak kifizetett kártérítés kapcsán élhet a károkozóval szembeni visszkereseti jogával.

CLB TIPP: Hasonlítsa össze Ön is a biztosítók kötelező és casco ajánlatait kalkulátorunkban! Gépjárműbiztosítás kalkulátor >>

Mennyibe kerülne, ha a Mikulás mindenre biztosítást kötne? Kiszámoltuk
2017 december 06.
Kategória:
Gépjármű biztosítás, Utasbiztosítás, Vállalkozói biztosítás, Általános

Mennyibe kerülne, ha a Mikulás mindenre biztosítást kötne? Kiszámoltuk

Év végén a világ minden pontján gyermekek milliói várják, hogy – kinek-kinek a helyi szokások szerint – ajándékokkal halmozza el őket a Mikulás.

Kétség nem fér hozzá, hogy a jó öreg ősszakállúnak van a legnehezebb dolga, amikor mindössze néhány hét alatt kell bejárnia a világ minden szegletét. Egy londoni brókercég ezen felbátorodva kiszámolta, mennyibe kerülne, ha a Mikulás – minden eshetőségre felkészülve – biztosítaná magát.

A 200 krampusz után fizetett munkáltatói felelősségbiztosítás, a nyolc rénszarvas állatbiztosítása, a 65 év felettieknek köthető utasbiztosítás, a „kéménybúvárkodáshoz”, a „tetőugratáshoz” szükséges extrém sport biztosítás, az esetlegesen megrongálódó kémények, betört ablakok miatti felelősségbiztosítás, a szánra kötött különleges járműbiztosítás, a lopás- és tűzkár elleni védelem, a játékok, virgácsok, csokik tárolására szolgáló hatalmas raktár biztosítása a sok-sok ajándék bebiztosításával együtt meghaladná a 27 millió angol fontot. Ha pedig előadóművészként a jellegzetes „ho-ho-ho” nevetést is szeretné megvédeni, az összeg ennél is magasabb lenne.

Forrás: www.blikk.hu

 

Egyre több nyugdíjbiztosítást kötünk
2017 december 06.
Kategória:
Életbiztosítás

Egyre több nyugdíjbiztosítást kötünk

Az Union Biztosító becslése szerint az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma az idei év végére elérheti a 250 ezret, ez azt jelenti, hogy 2016 év végéhez képest harmadával többen vennék igénybe ezt a már közel négy éve elérhető termékkört – közölte a biztosítócég közleményében.

Tekintettel arra, hogy a 20 százalékos adójóváírást a tárgyévben történő befizetések után fizetik ki, a következő hetekben akár 15-20 ezer új szerződést is köthetnek – hívta fel a figyelmet az Union Biztosító sajtóközleményében. A társaság idén végzett egyik kutatása ugyanis rámutatott, a megkérdezettek 40 százaléka arra számít, hogy a nyugdíja kevesebb mint felét teszi majd ki a fizetésének. Minden harmadik ember azt várja, hogy a megélhetése biztosítása érdekében nyugdíjasként is dolgoznia kell majd.

Az Union szakemberei kitértek rá: a statisztikák szerint a nyugdíjbiztosítások átlagos éves díja mintegy 220 ezer forint, ami évi 44 ezer forint adójóváírásra jogosít. A nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezmény maximális igénybevételéhez – ez évi 130 ezer forintot jelent – éves szinten 650 ezer forintos díjat, vagyis havonta átlagosan 54 ezer forintot kell fizetni. Ezt a mértéket azonban a statisztikák szerint az ilyen biztosítást kötőknek csupán néhány százaléka éri el.

A 220 ezer forintos – vagyis havi mintegy 18 ezer forintos – díj is számottevő jövedelmet biztosíthat nyugdíjas korban, feltéve, hogy az ügyfél idejében kezdi a megtakarítást – mutat rá Bóna Katalin, az Union életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója felhívta a figyelmet, hogy az adójóváírás megszerzéséhez az idei évre szánt díjnak az év végéig be kell érkeznie a biztosítóhoz. A jóváírás pedig még így sem automatikus, a vonatkozó évi szja-bevallásban be kell jelölni a 2017-es befizetés utáni adójóváírásra az igényt.

Forrás: www.vg.hu

Új autók mellé kellhet a casco is
2017 december 06.
Kategória:
Gépjármű biztosítás, Kötelező biztosítás, Casco biztosítás

Új autók mellé kellhet a casco is

A használt járművek állománya is növekszik

Az újautó-értékesítéssel párhuzamosan nő a megkötött cascók száma is. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások darabszámában ennél jóval erőteljesebb növekedés mutatkozott.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy jellemzően új, illetve fiatalabb autókra kötnek biztosítást az autótulajdonosok, annak ellenére, hogy a casco biztosítások idősebb autókra is köthetők – közölte lapunk megkeresésére Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs igazgatója. A bővülés hátterében jórészt az áll, hogy az új gépjárműveket sok esetben hitelre vásárolják, és a finanszírozás feltétele a casco biztosítás megkötése.

Gilyén Ágnes hozzátette, a statisztikákban szereplő casco-szám sem jelent azonban ennyi teljes körű biztosítást, ugyanis sok olyan, úgynevezett rész-casco is benne van, amely csak bizonyos típusú biztosítási eseményekre, például csak totálkár vagy lopás esetén térít.

Jóval nagyobb bővülést mértek viszont a kötelező gépjármű-felelősség-biztosítás piacán, ami a közelmúltban a szokásos év végi kampányidőszak miatt került előtérbe, azonban a Mabisz statisztikái szerint egyre kevesebb szerződés jár le naptári év végével. A Mabisz szerint arról, hogy a mostani kampányidőszakban érintett közel egymillió gépkocsi-tulajdonos közül hányan váltottak biztosítót, csak az új szerződések megkötése és az első díjak befizetése után, a jövő év első hónapjaiban lehet pontos képet kapni. Az viszont a szövetség adataiból látszik, hogy a hazai autósoknak kicsivel több mint a négyötöde megelégszik a kötelező biztosítással, cascót már nem köt.

Mindez Gilyén Ágnes közlése szerint arra utalhat, hogy a gépjárműpiac bővülését a használtautó-vásárlás táplálta, mivel új autók esetében a tulajdonosok jellemzően kötnek cascót. A casco-piac növekedése ellen hat emellett a casco szerződéseket sújtó tizenöt százalékos biztosítási adó is.

Forrás: www.magyarhirlap.hu

CLB TIPP: Hasonlítsa össze Ön is a biztosítók kötelező és casco ajánlatait kalkulátorunkban! Gépjárműbiztosítás kalkulátor >>

Kötelező csődbiztosítás kéne a légitársaságoknak
2017 december 06.
Kategória:
Általános

Kötelező csődbiztosítás kéne a légitársaságoknak

A hátrahagyott utasok elszállítása és kártalanítása érdekében a légitársaságokra nézve kötelező csődbiztosítás bevezetését szorgalmazza az európai utazási irodai szövetségek (ECTAA) brüsszeli székhelyű szervezete – írja az MTI.

Michel de Blust, az ECTAA főtitkára a szervezet budapesti közgyűlését követő háttérbeszélgetésen pénteken azt mondta: az elmúlt időszakban több is csődbe ment, ami ráirányította a figyelmet az egységes szabályozás hiányosságaira. Akkor ugyanis, ha egy utazási iroda megy csődbe, van kötelezően előírt biztosítás az utasok kártalanítására, míg ha egy légitársasággal történik ugyanez, nincs biztosíték. Ezen a területen szükségesnek látják egy új, mindenkire érvényes szabályozás bevezetését – mondta.

A Malév-csőd károsultjait se fizették még ki

A főtitkár szerint több ügy a szakma által reméltnél lassabban halad. Példaként említette az IATA és az ECTAA közötti bírósági ügyet a Malév-pénzek visszafizetéséről. Ebben az ügyben a következő tárgyalás jövő tavasszal lesz a holland bíróságon.

A Malév öt éve ment csődbe, és a globális jegyeladó rendszert működtető IATA visszatartotta azoknak a repülőjegyeknek az árát, amelyeket utazási irodákon keresztül vásároltak, ennek értéke jelenleg 12 millió dollár. Michel de Blust reményét fejezte ki, hogy 2018 tavaszán visszakaphatják ezt az összeget az irodák és rajtuk keresztül az utasok.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy más európai országokhoz hasonlóan, Magyarországon is legyen kötelező az utazási irodáknak az A típusú felelősségbiztosítás, amely az olyan esetekre nyújt fedezetet, mint a néhány évvel ezelőtti egyiptomi buszbaleset, amely sokakat érintett és az utazásszervező cég csődjét is okozta.

Forrás: www.index.hu

Bővül a támogatott növénybiztosítási díjak állománya
2017 december 06.
Kategória:
Vállalkozói biztosítás

Bővül a támogatott növénybiztosítási díjak állománya

Tavalyhoz képest idén 33 százalékkal bővülhet és akár a 10 milliárd forintot is meghaladhatja a gazdálkodók által befizetett támogatott növénybiztosítási díjak állománya.

A kérelmekben szereplő díjtámogatások maximális mértéke a fizetett díj 65 százaléka, az előre megállapított 4 milliárd forintos díjtámogatási keretösszeghez viszonyított túligénylés mértéke 2,5 milliárd forint, a keret 63 százaléka lesz - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

A kétpilléres rendszert 2012-ben vezették be

A kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszert 2012 januárjában vezették be, az egyik pillér a már korábban is létező kárenyhítési rendszer, míg a másik a biztosítási díjtámogatás, amelynek során a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát támogatásként visszakapják. Ösztönző elem a rendszerben, hogy csak az üzleti agrárbiztosítást kötők válnak jogosulttá a megítélt kárenyhítő juttatás teljes összegére, a többiek csupán annak 50 százalékából részesülnek.

A konstrukció népszerűsége egyre nő

A konstrukció népszerűsége egyre nő, tavaly óta újra visszatérhettek a rendszerbe egyes nagyvállalatok, valamint állami és önkormányzati szereplők is, a támogatandó díjak összege a tavalyi 7,5 milliárdról 9,8 milliárd forintra emelkedett. Mivel a bekövetkező káresetek miatt a biztosítók számos ügyfélnél még javában vezetik vissza az előzetes kármentességi kedvezményeket, a díjak végösszege az év végére jó eséllyel átlépheti a 10 milliárdos határt - írta az FBAMSZ.

A legfontosabbak a szántóföldi növények

A túligénylés miatt a díjtámogatás felosztása biztosítási típus szerint meghatározott séma szerint történik: a legfontosabbak szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre az almára és a körtére kötött csomagbiztosítások (A típus) esetében az FBAMSZ becslése szerint idén 47 százalék, a jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára, illetve a legfontosabb szántóföldi kultúrákra köthető jégeső, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások (B típus) esetén 34 százaléknyi a támogatás, míg a többi növény (C típus) esetén szintén 34 százalékos visszatérítés várható.

Az országban négy biztosító - az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító - mezőgazdasági biztosítási termékei közül választhatnak a gazdálkodók.

Forrás: www.origo.hu

Nagy bukta lehet nyári gumival közlekedni
2017 december 01.
Kategória:
Gépjármű biztosítás, Kötelező biztosítás, Casco biztosítás

Nagy bukta lehet nyári gumival közlekedni

Nem szabhat ki büntetést és nem is figyelmeztetheti a rendőr az autóst, ha a járművén nincs téli gumi. A törvény ezt a kérdést továbbra sem szabályozza. Baleset esetén azonban igencsak rosszul járhat az autós.

Útlefagyások nehezítették az autósok közlekedését a napokban a reggeli órákban, több baleset is történt. Sokan még mindig nyári gumival közlekednek, de a szerelőműhelyekben az látszik, hogy egyre többen cseréltetik le az autójuk abroncsait. Általában már csak előre egyeztetett időpontban lehet menni, van olyan műhely, ahol több napot is várni kell a kerékcserére.

Magyarországon a törvény szerint nem kötelező a téli gumi használata, a hiányáért a rendőrség nem szabhat ki büntetést, csak felhívhatja az autós figyelmét a téli gumi használatára – mondta az InfoRádió korábbi műsorban Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, Óberling József.

„A közúti közlekedésben való részvételhez sem a KRESZ-ként ismert jogszabály, sem a járművek műszaki tulajdonságairól szóló miniszteri rendelet sem tartalmaz olyan kötelező szabályt, ami szerint téli időjárási viszonyok között Magyarországon csak téli gumival lehetne közlekedni. Nem jár szankcióval a nyári gumi használata, hiszen nem jogsértő.”

A gépjárművezetők 75 százaléka kötelezővé tenné a téli gumi használatát – olvasható egy gumiabroncs gyártásával foglalkozó cég felmérésében. A társaság szakértője Mikolai Béla azt mondta az InfoRádiónak, hogy növekedett a téli gumit használók száma.

„Van egyfajta tudatosság. Azt azonban még mindig sokan nem tudják, milyen a jó téli gumi, és az időpont megválasztása sem mindig tudatos, sokan várják meg, hogy leessen az első hó.”

Rosszul járhat az autós, ha baleset esetén a szakértők azt állapítják meg, hogy nem az időjárásnak megfelelő volt a gumik állapota. Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési igazgatója szerint a biztosítási törvény szerint az autósnak a mindenkori útviszonyoknak megfelelő állapotú gépjárművel kell részt vennie a közlekedésben

„Ha a helyszínelés, vagy a rendőri intézkedés, vagy később a műszaki szakértői szemle azt állapítja meg, hogy a gumi túl kopott volt, vagy a nagy hideg miatt alkalmatlan volt a szabályos közlekedésre, a biztosító Casco-biztosítás esetén megtagadhatja a kárkifizetést. Kötelező esetén ugyan fizet a károsultnak, de utána akár be is hajthatja a károkozón a kifizetett összeget.”

Ausztriában a november 1-je és április 15-e közötti időszakban, télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi használata, és az autósoknak rendelkezniük kell hólánccal is. Németországban a jéggel vagy hóval borított útszakaszokon kötelező a téli abroncs használata. A szabályt megszegő autósokat megbírságolhatják, ha balesetet okoztak, a bírság összege pedig kifejezetten magas. Romániában is kötelező a téli gumi, Csehországban azonban szintén nem szabályozza ezt a kérdést a törvény.

Forrás: www.inforadio.hu

 

Erdőre alig kötnek biztosítást
2017 december 01.
Kategória:
Vállalkozói biztosítás

Erdőre alig kötnek biztosítást

Idén akár a 10 milliárd forintot is meghaladhatja a gazdálkodók által befizetett támogatott növénybiztosítási díjak állománya Magyarországon, ami 33 százalékos bővülést jelent az előző évi 7,5 milliárd forinthoz képest, derül ki a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adataiból.

Bár az előző években jelentősen emelkedett a szőlő- és gyümölcskultúrákat ért természeti károk nagysága, a biztosítások zömét továbbra is a szántóföldi növényekre kötik – mondta Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. Pedig az értékesebb ültetvényekben sokkal nagyobb összegű károk tudnak keletkezni, így a biztosítás elhagyásával a termelők magasabb kockázatot vállalnak.

Ráadásul biztosítás nélkül a kárenyhítési alapból megítélt térítésnek is csak a felére lesznek jogosultak.

Szintén probléma, hogy a több mint 2 millió hektár hazai erdőterületnek csupán mintegy 5 százaléka biztosított. Az igénybe vétel annak ellenére ilyen csekély, hogy a tűzesetek mellett idén is bőven előfordult jég-, árvíz- és szélviharkár, hónyomás, emellett bizonyos rovarkártevők is tetemes károkat okoztak. Mindezekre összetett, helyzetre szabható konstrukciók állnak rendelkezésre, az igénybe vétel azonban továbbra is szinte elenyésző.

Az idén jelentősebb téli és tavaszi fagykárokat is jelentettek a gazdálkodók.

A lokálisan a bekövetkező károk intenzitása évről évre egyre erősebb, ami az időjárás szélsőséges jellegének fokozódását jelzi. A lokális jellegű természeti csapások ráadásul általában még a bekövetkezésük előtt néhány órával sem jelezhető előre, ahhoz a korábbi kártörténeti adatbázisok sem képesek megfelelő támpontot nyújtani.

Forrás: www.uzletresz.hu

CLB TIPP: Ne hagyja, hogy az időjáráson múljon, kérje szakértő kollégáink segítségét mezőgazdasági biztosítással kapcsolatban! Mezőgazdasági vagyonbiztosítás ajánlatok >>

Online kötnek biztosítást a fiatalok, de valamiben konzervatívak
2017 november 27.
Kategória:
Utasbiztosítás, Életbiztosítás

Online kötnek biztosítást a fiatalok, de valamiben konzervatívak

A 18 és 39 év közötti magyar fiatalok az egyszerűbb biztosításokat szívesen megkötik online is, de az élet- és nyugdíjbiztosításoknál az idősebb korosztályhoz hasonlóan tanácsadó segítségét kérik – derül ki a Századvég által, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) megbízásából készített közvélemény-kutatásból.

A negyven év alatti generáció körében jóval elterjedtebb a mobilalkalmazások használata, mint az idősebb korosztályban – mondta az InfoRádiónak Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője. A 18-29 év közöttiek 41 százaléka, 30-39 éveseknek pedig a 39 százaléka használ vezetéstámogató, utazássegítő, egészséggel kapcsolatos vagy okos otthon applikációkat. Ez a korcsoport ugyanígy nyitottabb arra, hogy megosszák az adataikat biztosítókkal, nagyjából a felük hajlandó arra, hogy különböző kedvezményekért cserébe megtegyék ezt.

Az Y generáció nem annyira nyitott a biztosításokra, nehezebb őket megszólítani ezzel kapcsolatban. Ha kötnek is biztosítást – elsősorban utasbiztosítást –, azt is szüleik nyomására teszik. Akkor találkoznak igazán ennek szükségével, amikor elkezdenek dolgozni, és felelősségteljesebb, összetettebb kérdésekben kell döntést hozniuk. Jellemzően azonban ekkor is későbbre hagyják a biztosítás megkötését, miután már több tapasztalattal és információval rendelkeznek az életről és magukról a biztosításokról.

A 18 és 39 év közötti korosztály főként az egyszerű biztosításokat köti meg, gyakran azokat is online. Élet- és nyugdíjbiztosításokhoz hasonlóan bonyolult szolgáltatásokkal kapcsolatban azonban ugyanolyan konzervatívak mint az idősebb korosztály: személyes tanácsadókat kérdeznek meg, a hosszútávú döntések meghozatala előtt.

Forrás: www.inforadio.hu

Oldalak