Az alulbiztosítottság kockázata lakásfelújítást követően

  • lakásbiztosítás
  • lakás
  • felújítás
  • alulbiztosítottság

Az ingatlan értékét számos tényező befolyásolja az évek során, kezdve a felújítással, korszerűsítéssel, de ide tartoznak az ingatlanpiaci és építőipari árak alakulása is. A lakásbiztosításban szereplő adatok nem biztos, hogy követik ezeket, így lehet, hogy a tulajdonos csak kár esetén szembesül azzal, hogy kisebb összeget fizetett neki a biztosítója, mint amire ő számított.

1) Mit jelent az alulbiztosítottság?

Alulbiztosítottságról akkor beszélünk, ha az ingatlan vagy ingóság a valóságban értékesebb, mint ami a biztosítási szerződésben szerepel. Az úgynevezett biztosítási összeg meghatározza, hogy kár esetén maximum mennyit fizet a biztosító a helyreállításra és pótlásra. Itt külön vagyoncsoportba sorolható a lakóingatlan, a melléképületek, a háztartási ingóságok, valamint a különböző értéktárgyak (ékszerek, festmények, készpénz stb.).

Ezeknek az aktuális értéke nem feltétlen a piaci viszonyoktól függ, hanem az újkori értéktől. Tehát például ha az ingatlanárak növekednek, attól még a biztosítási összeg nem feltétlenül fog növekedni. Viszont ha a 2004-ben felrakott tetőcserepet 2020-ban újra cserélte, akkor az ingatlan újjáépítési értéke magasabb lett. Ugyanez igaz az ingóságokra is: ha az elavult bútorokat és elektronikai berendezéseket nagyobb értékűekre cserélte, akkor ezeknek a pótlási értéke is magasabb lesz, mint az előzőké.
Amennyiben a lakásbiztosításba nem kerülnek be ezek a fejlesztések, úgy az ingatlan alulbiztosítottá válhat.

2) Mi történik kár esetén?

Ha a kártérítés során kiderül, hogy az ingatlan vagy ingóság alulbiztosított volt, akkor a biztosító nem fogja a teljes helyreállítási összeget kifizetni.

Példa: 2004-ben egy családi házra kötött lakásbiztosítás biztosítási összegét 10 millió forintban jelölték meg. Az évek alatt azonban szépen lassan újabb és újabb felújítást végeztek a házon: új cserepek kerültek a tetőre, korszerűsítették a fűtési rendszert és lecserélték a nyílászárókat. Ennek a háznak az újjáépítési értéke így ma már 20 millió forint lenne, ami 50%-os alulbiztosítottságot jelent. Tegyük fel, hogy egy nyári vihar kárt okozott a tetőszerkezetben, amelynek az újjáépítési költsége 1 millió forintba kerül, azonban a biztosító a helyreállítási költségek arányos részét fogja csak megfizetni, ami ebben a példában 500.000 forint (50%).

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha semmilyen átalakítás nem történt de a javítási díjak ettől még évről-évre emelkedtek. Egy csőtörés esetén például a vízvezeték szerelő díja 40.000 forintról 50.000 forintra nőtt 1 év alatt. Erre szolgál az indexálás, vagyis amikor a biztosítási évforduló előtt a biztosító a KSH által meghatározott aktuális árindexekhez igazítja a biztosítási összeget, és ezzel arányosan növeli vagy csökkenti a biztosítás díját is.

3) Hogyan lehet elkerülni az alulbiztosítottságot?

A biztosítási szerződés megkötésekor figyeljen az alábbi adatok pontos megadására: ingatlan alapterülete, a vagyontárgyak értéke, az egyes vagyoncsoportokba tartozó vagyontárgyak köre.
Jellemzőbb, hogy a biztosítás időtartama alatt alakul ki az alulbiztosítottság, mivel az új vagyontárgyak nem kerültek be a biztosítási összegbe. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, érdemes néhány évente vagy egy nagyobb felújítás után átnézni a lakásbiztosítást és aktualizálni az adatokat.
Az egyes biztosítók díjai évről-évre változhatnak, ezért hasznos lehet rendszeresen újrakalkulálni a lakásbiztosítást, mert akár kedvezőbb ajánlatot is kaphat.* Ezzel elkerülhető, hogy a kelleténél magasabb díjat fizessen, az aktualizálással pedig megelőzhető, hogy kár esetén kevesebbet kapjon kézhez, mint ami a kár fedezetéhez szükséges.
 

 
 
CLB Tipp: Jó tudni, hogy az építés és felújítás alatt keletkezett károkra nem terjed ki a lakásbiztosítások fedezete, azonban egyes biztosítóknál lehetőség van kiegészítő építés- és szerelésbiztosítás kötésére.

További tudnivalók az alulbiztosítottság veszélyéről

A Mabisz az alábbi videóban mutatja be az alulbiztosítottsággal kapcsolatos fontos információkat, ide kattintva pedig szöveges tájékoztatójuk érhető el:

 
*Amennyiben a jelenlegi meglévő lakásbiztosítását biztosítási évforduló előtt 30 nappal még szabályosan fel tudja mondani jelenlegi biztosítójánál.

2021 március 05.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.