Ingatlan és ingóság a lakásbiztosításban

  • lakásbiztosítás
  • ingatlan
  • ingatlanbiztosítás
  • ingóság
  • ingóságbiztosítás

Aki kötött már lakásbiztosítást, az tudhatja, hogy a biztosítási összeg két elemből tevődik össze: az ingatlan- és az ingóság értékéből. Első ránézésre egyértelműnek tűnhet, hogy melyik kategóriába mi tartozik; de mint mindig, itt is adódnak speciális esetek, amik miatt érdemes végigmenni a pontos szabályokon.

Mi ingatlan és mi ingóság?

Kezdjük az ingatlannal: ide sorolható minden, ami az épület elválaszthatatlan részét képezi, ahhoz rögzítve van. Értelemszerűen a falak, a padló és ezek burkolata (csempe, parketta, tapéta stb.) ilyen, illetve a csövek, ajtók és ablakok is.

Ezzel szemben az ingóságok közé tartozik minden, ami nem képezi az épület részét, vagyis „mozdítható”: ezek a különböző használati és berendezési tárgyak, a bútorok, polcok, háztartási gépek, elektronikai berendezések. De a személyes tárgyakról sem szabad megfeledkezni, például a ruhákról, könyvekről, játékokról, dekorációs tárgyakról – persze nem mindenkinél lapul a szekrényben egy Louis Vuitton táska, de ha egy nagyobb káresemény során a ruhák nagy része megsemmisül, azok értéke összeadódva fájdalmas veszteség lehet.

Na de mik azok az elemek, amikről nem teljesen egyértelmű, hogy hova tartoznak? Az olyan bútorokról, berendezésekről lehet itt szó, amiket ugyan ingóságnak gondolna az ember, mégis az épület részét képezik. Ilyen például a beépített szekrénysor, a beépített sütő vagy más háztartási nagygép, valamint a légkondi is. Fontos ezért, hogy ha valaki csak ingatlanra vagy csak ingóságra köt biztosítást, minden abba a kategóriába tartozó vagyontárgy értékét beleszámítsa a biztosítási összegbe.

Amikor valaki csak az egyikre köt biztosítást

Természetesen mind az ingóság, mind az ingatlan biztosítása fontos és a kettő együtt adja meg az otthon megfelelő anyagi védelmét. Mégis vannak olyan élethelyzetek, amikor valakinek csak az egyik biztosítás megkötésére van szüksége, vagy amikor a vagyontárgyakat több külön biztosítás fedezi.

A társasházak például jó esetben rendelkeznek társasház-biztosítással, ami alapvetően a közös használatú részeket fedezi, de előfordulhat, hogy valamilyen mértékig az egyes lakásokat is biztosítja (ingatlant vagy ingóságot is). Érdemes viszont ellenőrizni, hogy ez milyen biztosítási összeget jelent, ugyanis nem biztos, hogy teljes mértékben fedezi a lakás berendezésének értékét. Ha a saját tulajdonra vonatkozó kártérítési limit nem megfelelő, érdemes saját lakásbiztosítást is kötni. A társasházi biztosítás mellé megkötött lakásbiztosításról ebben a cikkünkben >> írtunk részletesen.

De hasonló az albérlők esete is: itt az a jellemző, hogy a lakás tulajdonosa az ingatlanra köt biztosítást – vagy ha a lakás bútorozott, akkor a bútorok, berendezések értékéig ingóságbiztosítást is –, az albérlő személyes tárgyaiért, értékeiért azonban ő maga felel. Ilyenkor a bérlőnek elegendő lehet csak a saját ingóságára biztosítást kötnie, hiszen a többi a tulajdonos kockázata és felelőssége. Ebben a cikkünkben >> még többet lehet olvasni az albérlők biztosítási lehetőségeiről.

Hogyan kell megbecsülni az ingatlan és az ingóság értékét?

A lakásbiztosítás megkötésénél különösen fontos a megfelelő biztosítási összeg megadása annak érdekében, hogy a szerződő elkerülje az alul- és a túlbiztosítottságot is. De hogyan kezdjen neki, aki még sose kötött lakásbiztosítást? Az alapvető szabály az, hogy ingatlan esetében az újjáépítési (tehát nem a piaci) értéket kell nézni, ingóság esetében pedig a pótlási értéket – erről bővebben ebben a cikkünkben >> írtunk.

A lakásbiztosítás megkötése bonyolultnak tűnhet, különösen, ha valaki az első biztosítását köti: érthető, ha bizonytalan az ingatlana vagy ingósága értékének pontos megbecslésében. Ehhez segítséget nyújt a kalkulátorunk is, ami a megadott adatok (pl. négyzetméter) alapján becsül egy biztosítási összeget az ingatlanra és az ingóságra is. De akkor sincs baj, ha elakadt a biztosításkötésben: ügyfélszolgálatunk készséggel segít az Önnek legmegfelelőbb ajánlat megtalálásában. A lakásbiztosítás kalkulátorból egyszerűen kérhet visszahívást tőlünk, és kollégáink rövid időn belül felkeresik Önt a kalkuláció befejezéséhez és a biztosítás megkötéséhez.

2023 február 23.

Legfrissebbek

2023 március 09.
kgfb, bérelt autó, autókölcsönzés, car sharing

Bár a bérautók rendelkeznek gépjármű-felelősségbiztosítással, attól még egy baleset esetén nem hárítható át minden felelősség.

2023 február 09.
kötelező biztosítás, kgfb, casco, gépjármű, gépjármű biztosítás

A kötelező biztosítás megkötése során feltűnhet a kgfb ajánlatok mellett egy másik lista, amiből további kiegészítő fedezetek választhatóak. Ezt a cikkünket azoknak ajánljuk, akik eddig csak átugrották ezt a listát, mondván, hogy úgysincs szükségük belőle semmire; vagy akik nem értik, hogy mire jók egyáltalán.

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.