Útmutató a balesetbiztosításokhoz

  • balesetbiztosítás
  • baleset

Útmutató a balesetbiztosításokhoz

Egy baleset nem csak fájdalommal, de anyagi terhekkel is járhat: a kezelési költség, a kórházi ellátás, a gyógyászati segédeszközök és gyógyszerek vásárlása mind jelentős összegekbe kerülhet. Emellett pedig azzal is számolni kell, hogy hosszabb lábadozásnál a fizetés töredéke fog csak a számlára érkezni, így kevesebből kell gazdálkodni.
Erre találták ki a balesetbiztosítást, amely már évi 10-20.000 forintos biztosítási díjtól, jelentős kiegészítő segítséget nyújthat a felépüléshez.

Mire nyújthat fedezetet a balesetbiztosítás?

  • baleseti eredetű égés
  • baleseti csonttörés
  • balesetből bekövetkezett maradandó egészségkárosodás
  • baleseti kórházi napi térítés
  • baleseti műtét
  • baleseti halál

Ezeken felül még számos biztosító fedezi például a baleseti eredetű helyreállító plasztikai műtétet vagy a kórházi ápolás költségeit.
A kapott kártérítés nem biztos, hogy fedezni fogja az összes felmerülő költséget, de a biztosítók általában úgy alakítják ki az ajánlatokat, hogy az összeg arányos legyen a baleset általi kárral.

Sportolás közbeni balesetre is kiterjed a biztosítás?

Általánosságban elmondható, hogy a hobbicélú sportolás közben szerzett balesetre is kiterjed a biztosítás, azonban bizonyos extrém sportoknál a biztosítók nagy része nem fizet, hacsak nem kifejezetten ilyen fedezetet is tartalmazó csomagot választott a szerződő.
Extrém sportnak minősül többek között a fal- és hegymászás, az ejtőernyőzés, bungee jumping, barlangászat, autó- és motorsportok, mélytengeri búvárkodás, jet-skizés stb.

Hol érvényes a biztosítás?

A balesetbiztosítások a Föld minden országában érvényesek, így mindegy, hogy otthon történik a baleset vagy külföldön. Azonban fontos megjegyezni, hogy külföldi tartózkodás esetén érdemes utasbiztosítást kötni, ami a külföldi ellátás költségei mellett további gyakori káreseményeket is finanszíroz. Az utazásból hazatérve aztán a balesetbiztosításra is be lehet nyújtani kárigényt.

Hogyan kell bejelenteni a balesetet a biztosító felé?

A kárt jobb minél előbb bejelenteni a biztosító felé, elektronikus vagy postai úton. Sok biztosító rendelkezik saját kárbejelentő felülettel a weboldalukon, de amennyiben a CLB-n keresztül kötötte biztosítását, úgy ott is megteheti a bejelentést.
A baleset jellegétől függően csatolni kell minden olyan iratot, ami a biztosítási eseménnyel összefüggésben van, mint például az orvosi ellátásról szóló papírokat vagy közlekedési baleset esetén a rendőri jegyzőkönyvet, vezetői engedélyt stb.

Hasonlítsa össze az egyes biztosítók balesetbiztosítási ajánlatait pár kattintással:

2022 augusztus 11.

Legfrissebbek

2024 április 11.
elektromos autó, casco, kgfb

Az elektromos autók biztosítása valamelyest más, mint a hagyományos autóké, ezért érdemes nagyobb körültekintést fordítani rájuk.

2024 február 22.
lakásbiztosítás, márciusi kampány, otthon, otthonbiztosítás

Ha a sok információ között elveszve kicsit bizonytalannak érzi magát, hogy hogyan is álljon neki, akkor sincs semmi gond, érkezünk a segítséggel: lépésről lépésre összefoglaltuk a teendőket, hogy valóban ki tudja használni a márciusi lakásbiztosítási kampány előnyeit.

2024 január 30.
kgfb, kötelező biztosítás, gépjármű

Még a legkörültekintőbb vezetés mellett, a legrutinosabb sofőrrel is megtörténhet, hogy hibát vét az úton. Sajnos akár kisebb, akár nagyobb hibáról legyen szó, a károkozásnak mindenképpen van anyagi következménye. Többféle lehetőség is van azonban, és érdemes mérlegelni, melyikkel járhat a vétkes sofőr kevésbé rosszul.