2022.11.24

A tévhitek, illetve az ismeretek hiánya a fő gond, a legtöbb tűzeset megelőzhető

A fűtési szezon kezdetével megszaporodnak az otthon történő tűzesetek, a legtöbb azonban megelőzhető lenne – derült ki a fustmentes.hu, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közös kezdeményezésére készült kutatásból, amely az égéssel és a füsttel kapcsolatos legelterjedtebb tévhitekre is rávilágított.

Magyarországon a lakosság ötödének volt már közvetlen vagy közvetett tapasztalata otthoni tűzesettel kapcsolatban, a megkérdezetteknek mégis csupán töredéke van tisztában a tűz keletkezésének okaival, valamint az égés során keletkező káros anyagok élettani hatásaival.

A legtöbb tűzeset nagyobb körültekintéssel és egyszerű jelzőeszközök használatával megelőzhető lenne, ezeket azonban jelenleg csupán a hazai háztartások kisebb hányadában alkalmazzák.

A magyar népesség meglepően magas hányadának, csaknem 20 százalékának van közvetlen vagy a szűkebb rokoni, baráti, ismeretségi köréből származó közvetett tapasztalata a lakástüzekkel kapcsolatosan. Bár az elmúlt 10-15 év során nem nőtt jelentős mértékben a tűzesetek száma, de a tapasztalatok a tűzzel, az égéssel, a gyulladással kapcsolatos ismeretek hiányosságait mutatják. A feltételezést alátámasztják a fustmentes.hu, a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) megbízásából a Technológiával a füstmentes otthonokért! kampány keretében készült országos reprezentatív kutatás eredményei is. A 18–70 évesek körében elvégzett vizsgálat adatai szerint a magyarok jól érzékelik, mi vezethet az otthonok kigyulladásához, mégsem tesznek meg mindent azért, hogy elkerüljék a baleseteket.

„A Magyar Tűzoltó Szövetség adatai alapján csak idén eddig majdnem 850-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. A korszerűtlen fűtési rendszerek ugyanolyan körültekintést igényelnek, ugyanis az elmúlt 12 év statisztikái alapján a fűtési szezon hat hónapjában történik az otthoni tűzesetek okán bekövetkezett halálos esetek 80 százaléka. Januártól szeptemberig 5600 lakás gyulladt ki, és több mint 440 ember sérült meg, többségük füstmérgezést szenvedett, a tűzesetek pedig nagy számban konyhákban, hálószobákban és nappalikban keletkeztek. Ezek a terek az otthonunk biztonságosnak hitt helyiségei, ezért kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk az égés és a füst okozta ártalmakkal” – hívta fel a figyelmet Dobson Tibor vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

A megkérdezettek közel egynegyede dohányzik, ezen belül minden harmadik valamilyen füstmentes alternatívát használ. Bár a válaszadók több mint fele tudja, hogy lehetséges égés és füst nélkül dohányozni, a technológiákat azonban nem pontosan ismerik, nem tudják, hogy mi a működésbeli különbség ezen alternatívák között.

Ezen a ponton mutatott rá a vizsgálat az egyik legelterjedtebb tévhitre: tízből négyen nem tudják, hogy míg a cigarettázás mindig nyílt láng használatával és füsttel jár, a füstmentes technológiák használatakor nem történik égés, így például a hevítés során füst sem keletkezik.

Ugyancsak téves információ – pedig minden ötödik honfitársunk így gondolja –, hogy az ember álmából is felriad a tűz első jeleire. Ez a valóságban sajnos nagyon ritkán történik így, mert a füst hang nélkül képes terjedni és kitölteni a rendelkezésre álló teret. Az égés során keletkező szén-monoxid (amelyről sokkal inkább tudjuk, hogy halálos veszélyt jelent) színtelen és teljesen szagtalan. Csak ez év szeptemberig több mint 300 embert mentettek ki a tűzoltók égő épületekből – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

„A biztosítók tapasztalatai szerint a tűzesetek többnyire a konyhából, valamint a fűtő- és elektromos berendezések meghibásodásából indulnak ki, de gyakori kiváltó ok az ágyban dohányzás is. 2010 óta a társaságok már több mint 62 milliárd forintot fizettek ki tűzkárokra közel 77 ezer bejelentés nyomán. Az esetek legnagyobb része emberi mulasztásra, gondatlanságra volt visszavezethető” – mutatott rá Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Az elméleti tudás és a gyakorlati cselekvés között azonban hatalmas eltérés látszik. Bár tízből nyolcan tisztában vannak vele, hogy a füst életet is veszélyeztethet, mégis csupán tízből négy otthonban van szén-monoxid-, illetve tízből mindössze egy otthonban található hő- és füstérzékelő berendezés – a Technológiával a füstmentes otthonokért! kampány többek között ezen is kíván változtatni.

„Szeretnénk kézzelfogható, gyakorlati tanácsokat adni a tűzmegelőzéshez, az otthonok biztonságának növeléséhez is. Ugyanilyen fontos cél annak a szemléletnek a terjesztése, hogy tudatos választással csökkenthetők a kockázatok: a saját döntésünkön is múlik, hogy a megfelelő technológiák használatával, illetve az ártalmas égéstermékek jelenlétét kimutató megoldásokkal, azok megfelelő elhelyezésével és használatával kizárjuk-e a tüzet az otthonunkból” – tett hozzá Hajdu Márton a fustmentes.hu nevében.

forrás: index.hu

CLB TIPP: Lakásbiztosítás kalkulátorunkban lakásra vagy családi házára is kiszámolhatja a biztosítók ajánlatait:
Lakásbiztosítás kalkulátor >>

Biztosítás fajta: 

 • Lakásbiztosítás
Kiderült, mennyibe kerül most egy átlagos kötelező biztosítás Magyarországon
2023 szeptember 12.
Kategória:
Kötelező biztosítás

Kiderült, mennyibe kerül most egy átlagos kötelező biztosítás Magyarországon

Tíz százalékra mérséklődött a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítói kárráfordítások éves növekedési üteme az előző időszakban mért 12 százalékhoz képest. A díjindexnél is látható már némi visszahajlás, negyedéves összehasonlításban 2,5 százalékra – az előző időszak harmadára – lassult az állománydíj növekedése. A negyedév során ezer forinttal emelkedett a személyautók átlagos állománydíja, ami így 52 ezer forintot tett ki - derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) kárkifizetései 10 százalékkal emelkedtek a tavalyi év derekán mérthez viszonyítva. A növekedés az előző negyedévi 12 százalékhoz képest lassulást mutat. A kárráfordításra több tényező is hatással lehet, ezek közül egyik legjelentősebb a járműjavítási költségek emelkedése volt, miközben a gépjárműalkatrészeknél továbbra is stagnálást látunk.

Ez a mérséklődés korai indikátora lehet az átlagdíjak későbbi alakulásának, ami éves összevetésben országos szinten még 12 százalékos bővülést mutat. Negyedéves összevetésben azonban már a díjaknál is látható egy jelentős konszolidáció. A normál használatú egyedi személyautók kgfb-jének átlagos állománydíja 2,5 százalékkal nőtt egy negyedév alatt a korábbi 7,5 százalékkal szemben. A negyedévben így az átlagos állománydíj 52 ezer forint volt, amely mintegy ezer forinttal haladja meg az előző negyedévi értéket – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves Kgfb-indexében.

A vidéki autósok átlagdíja (mintegy 47,9 ezer forint) közel 28 ezer forinttal marad el budapesti társaikétól (közel 75,7 ezer forint) idén június végén.

Az éves átlagdíj a fővárosiak esetében 17, a nem budapesti szerződéseknél pedig 11 százalékkal emelkedett.

A korábbi negyedévekben a díjaknál jobban növekedő kárráfordítás eredményeként az MNB személyautókra számított korrigált KGFB-indexe (amely a biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések, tartalékolások hatásával kiigazítva a nettó díjváltozást mutatja be) az idei I. negyedévhez hasonlóan 127 százalékon áll a II. negyedévben is. A – díjváltozások indokoltságát mérő – korrigált index 2021. tavaszán volt a csúcson, jelenleg a járvány előtti szinten van.

Az egyéb járműkategóriák esetében jelentős mértékben emelkedtek a díjak, egyedi szerződéseknél minden kategóriában, míg a flották esetében több kategóriában csökkenés látható. A flotta taxik átlagdíja az alacsony darabszám miatt kiugró mértékben, 33 százalékkal csökkent. A nagyobb buszok átlagdíja (42 fő feletti férőhelyes) egyedi esetben 37 százalékkal emelkedett vélhetően az utóbbi idők káreseményei miatt. A flottáknál a jelentős csökkenést egy nagyobb flotta alacsony díja okozta.

forrás: portfolio.hu

CLB TIPP: A CLB kötelező biztosítás kalkulátorában összehasonlíthatja a biztosítási ajánlatokat:
Kötelező biztosítás kalkulátor >>

Enyhén csökkent a casco biztosítások száma az első félévben
2023 szeptember 07.
Kategória:
Casco biztosítás

Enyhén csökkent a casco biztosítások száma az első félévben

Az autópark öregedése miatt az autók egyre nagyobb hányada védtelen az elemi és lopáskárok ellen

Az MNB friss biztosítói adatsora szerint 2023 második negyedévében a biztosítók 1.016.925 casco szerződést kezeltek, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A casco állományhoz tartozó átlagos éves díj elérte a 161 ezer forintot, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 133 500 forintos értéknél. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövegsége (FBAMSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a forgalomban lévő gépjárműveknek csupán ötöde rendelkezik ilyen biztosítással, noha a lopáskárokra, valamint az elemi és a saját hibából adódó töréskárokra csakis ez a biztosítás nyújthat fedezetet.

„Az elmúlt 12 hónapban tapasztalt díjemelés nem tér el lényegesen az ebben az időszakban tapasztalt infláció mértékétől – magyarázza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke-. – Az emelkedés elsődleges oka, hogy mind az alkatrészárak, mind a szervizekben alkalmazott rezsióradíjak lendületesen emelkedtek ebben az időszakban, miközben az autók egyre korszerűbb műszaki megoldásai és a gazdagabb szériafelszereltség szintén felfelé téríti az átlagdíj mértékét.

Jelenleg a káronként kifizetett átlagos összeg a casco esetében már közelíti a 650 ezer forintot, ami azt jelenti, hogy egy átlagos kár négy évnyi casco díjnak felel meg. Fiatal, néhány éves autók esetében az átlagos kárösszeg már 800 ezer forint felett alakul, és egyre gyakoribbak a többmillió forint értékű kárkifizetések.

Az alacsony cascohányadot részben az elöregedő hazai autópark magyarázza: 2023 félévében a személyautók átlagéletkora elérte a 15,5 évet, és a kisebb értéket képviselő idős autók egy részére már nem éri meg casco biztosítást kötni. Az azonban a jelenlegi biztosítói kínálat ismeretében elmondható, hogy egy 8-10 év alatti személyautónak mindenképpen célszerű cascóval rendelkeznie, hiszen mind a lopáskárok, mind a saját hibás töréskárok, mind pedig az egyre gyakrabban előforduló elemi károk ellen csak ez a biztosításfajta kínál garantált védelmet.

„A káresemények között egyre jelentősebb súlyt képviselnek az egyre hektikusabb időjárásból fakadó károk (szélvihar, áradások, jégeső stb.), melyek egy része immár az év legnagyobb részében jelentkezhet – teszi hozzá Papp Lajos. – Ezt a tendenciát az autósok is jól érzékelik, nem véletlen, hogy egy-egy viharosabb időszakban az alkuszok megugró cascokötés-számokkal találkoznak.”

A díj számos módon csökkenthető

Noha az autó értékéhez viszonyítva a casco éves díja még mindig mérsékeltnek mondható, az autósok egy részét egyértelműen a növekvő díjak tartják vissza a casco megkötésétől. Megfelelő odafigyeléssel azonban a kiadások akár jelentős mértékben is csökkenthetők:

 • Díjösszehasonlítás alkuszi közreműködéssel – Az egyes biztosítók ajánlatai azonos gépjármű esetében is jelentősen eltérhetnek egymástól. Célszerű minden évforduló előtt biztosítási alkusz segítségével néhány perc alatt összehasonlítani az ajánlatokat, mivel ennek eredménye akár 15 százalékot meghaladó spórolás lehet.
 • Együtt kötés más biztosításokkal – Aki a kötelező biztosítást és a cascót ugyanannál a biztosítónál köti meg, gyakran kétszámjegyű százalékos díjkedvezményt kap az adott biztosítótól. A lakásbiztosítások márciusban bevezetésre kerülő éves kampányidőszakában könnyen elképzelhető, hogy a jövőben több biztosító fog a lakásbiztosítás mellé is együttkötési kedvezményt kínálni.
 • Éves elektronikus díjfizetés – Amennyiben az autós egyösszegben, és csekk helyett elektronikus formában rendezi a casco díját, szintén további 10 százalék körüli kedvezményt érhet el a negyedéves, csekken fizető ügyfelekhez képest.

forrás: fbamsz.hu

CLB TIPP: A CLB casco biztosítás kalkulátorában összehasonlíthatja a biztosítási ajánlatokat:
Casco biztosítás kalkulátor >>

Nyaralnak a magyarok: a többség még mindig milliós költséget kockáztat
2023 augusztus 29.
Kategória:
Utasbiztosítás

Nyaralnak a magyarok: a többség még mindig milliós költséget kockáztat

A külföldre utazók közül a legtöbben kisebb kórházi beavatkozás, valamint poggyászkár miatt fordulnak biztosítóhoz. Az egészségügyi számlák borsosak, és az is milliókba kerülhet, ha valakinek a bérelt autóját törik fel. Ebből egyre több van, mégis, a magyaroknak csak a fele utazik biztosítással.

Napi néhány száz forintért akár sokmilliós kiadást is meg lehet úszni egy jól megválasztott utasbiztosítással – hívta fel a figyelmet a VG Óperencia podcast stúdiójában Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója. Ennek az ára eltörpül egy külföldi nyaralás költsége mellett, nyáron mégis biztosítás nélkül utazik a magyarok többsége.

Biztosítás nélkül utazni milliós kockázat. Ugyan télen az utazók 70 százaléka már biztosítással utazik, nyáron viszont jóval kevesebben, így jön ki éves átlagban, hogy

a külföldre készülők fele köt csak biztosítást.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy érdemes már a repülőjegy- vagy a szállásfoglalással egy időben, illetve az utazási csomag megvásárlásakor útlemondási biztosítást is kötni, hiszen bárkivel előfordulhat, hogy betegség vagy egyéb ok miatt nem tud elutazni, vagy korábban kell hazajönnie.

Sokan úgy tudják, hogy a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítással megfelelően védettek a káresemények anyagi vonzatával szemben, de ezzel kapcsolatban sok a félreértés. Egyrészt nem mindenki tudja, hogy azt aktiválni kell, és nem minden banknál egyformán, másrészt azok a biztosítások, amelyek évente egy-kétezer forintba kerülnek, jóval kisebb fedezetet nyújtanak, mint a teljes körű utasbiztosítás. A CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója elmondta:

"A szálláshelyekhez hasonlóan a biztosításokat is kategorizálják, az egycsillagostól az ötcsillagosig."

Ezek árban minimális, tartalomban viszont óriási különbségeket jelentenek. Napi néhány száz forintért már magas szintű védelmet nyújtó, személyre szabott utasbiztosítás érhető el. A CLB szakértője már egy kisebb horvátországi utazásba sem vágna bele pusztán bankkártyás biztosítással, de azt sem tartja jó ötletnek, ha valaki csak úgy kiugrik Bécsbe egy napra. A határt átlépve ugyanis már bármilyen sérülés, baleset következtében külföldi kórházba viszik az érintetteket, ami rendkívül drága lehet.

A magyarok szeretnek aktívan nyaralni, robogót bérelnek, jetskiznek és kölcsönautóval is szívesen kirándulnak. Szerencsére a biztosítási események aránya kicsi, a biztosítottak 3-4 százalékát éri kár, de nem ritkán milliós számlákat térít meg számukra a biztosító. Előfordult már, hogy egy nyílt törés miatt mentőautóval vagy speciális repülőgéppel kellett valakit hazaszállítani egy síbaleset vagy nyári robogózás során bekövetkezett baleset után. A szállítás és a külföldi betegellátás költsége nagyon sokba kerül, akinek nincs biztosítása, minden költséget kénytelen maga fizetni.

Nagyon jól felszerelt kórházak vannak külföldön, de borsos áron. Leggyakrabban

 • kisebb kórházi beavatkozások,
 • egynapos, nem bent fekvő ellátások,
 • medúzacsípés
 • vagy vírusfertőzések

miatti ellátásért térít költségeket a biztosító.

Egy általános vizit receptfelírással 20-30 ezer forint, ha varrni kell a sérülést, az már 80-100 ezer forint, ennél is komolyabb beavatkozásnál könnyen ugrik egy nullát az összeg, és jönnek a milliós egészségügyi számlák.

A nem betegségeredetű károk körében vezet a poggyászkár, az elvesztés vagy máshova szállított poggyász, de előkelő helyre jöttek fel a külföldön bérelt autók feltörései is. Ezekre jellemzően még a jármű leadása előtt, a reptéri parkolóban kerül sor, amikor az érintetteknek a repülő indulása miatt a helyszínen már nincs idejük feljelentést tenni. Ilyen esetben is van azonban lehetőség itthon megtenni a feljelentést. „Még ha nem is kerül elő a tettes és az ellopott tárgyak, a biztosító fizet a károsultaknak” – hívta fel a figyelmet Németh Péter.

forrás: vg.hu
CLB TIPP: Kalkulátorunkban néhány perc alatt összehasonlíthatja a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait:
Utasbiztosítás kalkulátor >>

Érdemes robogóra kötelező biztosítást kötni?
2023 augusztus 15.
Kategória:
Kötelező biztosítás

Érdemes robogóra kötelező biztosítást kötni?

A tévhitek sajnos a közlekedést és azon belül a biztosításokat sem kerülik el. Sokan annak ellenére is úgy tudják, hogy a robogókra nem kell kötelező biztosítást kötni, és akár évek óta is közlekednek ilyen eszközzel.

Pedig a hatályos szabályozás egyértelműen kimondja, hogy minden olyan segédmotoros kerékpár számára is előírt a kötelező biztosítás megléte, amelyek részt vesznek a közlekedésben. A következő cikkben pedig rávilágítunk, hogy amellett, hogy kötelező, milyen előnyei vannak, ha megfelelő biztosítással vagyunk felvértezve a robogónk tekintetében is.

Mit mondanak a számok?

A statisztikák szerint az országban nagyjából 650.000 robogó vesz részt aktívan a közlekedésben, ezzel szemben az érvényes kötelező biztosítások száma kevesebb, mint 300.000. Ami azt jelenti, hogy a segédmotoros kerékpároknak kevesebb, mint a fele rendelkezik megfelelő biztosítással.

A megfelelő gépjármű biztosítás elengedhetetlen a mindennapi közlekedéshez! Kösd meg a számodra szükséges csomagokat akár online, az otthonod kényelméből, sorbanállás nélkül!

Mikor okoz problémát a biztosítás hiánya?

Alapvetően két esetben szokott kiderülni, ha egy robogó nem rendelkezik megfelelő biztosítással. Egyrészt az igazoltatások során kibukhat, hogy biztosítás nélkül veszünk részt a közlekedésben, ami miatt akár helyszíni bírsággal is lehet számolni.

Másrészt pedig egy baleset okozása során, ha nincs biztosítás a járművön, akkor az okozott kár teljes mértékét a robogó tulajdonosának kell állnia.

Ahhoz mérten, hogy egy robogó kgfb-je nagyjából 6-8000 Ft-os tételt jelent évente, egyáltalán nem érdemes megkockáztatni, hogy akár a díj többszörösét kelljen kifizetni a büntetésre, vagy a kártérítésre.

Mekkora kárt lehet okozni egy robogóval?

Sokan csak legyintenek az esetleges balesetekre, hiszen egy kis robogó elméletben aigha tud nagy kárt okozni egy SUV-ban vagy terepjáróban, azonban a statisztikák nagyon is rácáfolnak erre az elképzelésre.

A robogók által okozott károk értéke évről évre magasabbá válik, 2020 és 2021 között például 437.000 Ft-ról 515.000 Ft-ra emelkedett az átlagos kárkifizetés összege.

Az autóknál megszokottakkal szemben a robogók és egyéb segédmotoros kerékpárok esetében nem működik a bonus-malus rendszer. Ez azt takarja, hogy nincs nyilvántartva az előélete a tulajdonosnak, a díjakra nincs behatással sem a balesetmentes évek száma, sem egy esetleges károkozás.

Összességében tehát látható, hogy a kötelező biztosítás figyelmen kívül hagyása minimális nyereséggel jár, hiszen éves szinten csak pár ezer Ft-ot spórolhatunk meg általa, ellenben több százezer Ft-os kiadással is szembenézhetünk, ha valami nem a számításaink szerint alakul.

forrás: borsod24.hu

CLB TIPP: Kalkulátorunkban néhány perc alatt összehasonlíthatja a biztosítók kötelező biztosítás ajánlatait:
Kötelező biztosítás kalkulátor >>

Mikor fizet a biztosító? Így vigyázzon az autójára viharok és özönvíz idején, mert a pénztárcája bánhatja
2023 augusztus 10.
Kategória:
Casco biztosítás

Mikor fizet a biztosító? Így vigyázzon az autójára viharok és özönvíz idején, mert a pénztárcája bánhatja

Milyen mély vízbe hajthat bele biztonsággal? Hogyan lehet megmenteni egy elárasztott autót? Az elmúlt napok brutális időjárása után jogos kérdés, mit csináljon, ha leszakad az ég és szélsőséges mennyiségű eső esik. Tartsa be ezeket a tanácsokat, így kímélheti meg a pénztárcáját, ha nem úszná meg szárazon.

A heves viharok és a folyamatos esőzések miatt a csatornák megteltek és Magyarország-szerte állt a víz a települések utcáin. Nem beszélve a belvízről és az árvízveszélyről. Ebben a helyzetben is el kell jutni A-ból B-be, az élet nem áll meg. Az Auto Bild összefoglalja, mit kell tudniuk a sofőröknek az özönvizes időszakokról.

Beázott az autó – mi a teendő?

Ha autóját beázva találja egy nagy zuhé után, a legjobb, ha azonnal értesíti gépjármű-biztosítóját. Ha ön rendelkezik teljes körű biztosítással, akkor általában megtérítik a kárt. Ha lehetséges, fényképeket is készítsen a kár dokumentálására.

Fontos: Soha ne indítsa be az autót, ha a motort elárasztotta a víz! A hengerekben vagy az olajteknőben lévő víz maradandó károkat okozhat. Még ha be is indul a motor, ne próbálkozzon vele, ne induljon el, mert rosszabbul járhat, mint ha pár napig a tömegközlekedés hátrányait "élvezi".

Ha víz kerül a motorba, a dugattyúk és más alkatrészek akár végzetes károsodást szenvedhetnek. Ilyen esetben csak az autószerviz és a vontatószolgálat segíthet.

Irány a roncstelep?

A jó hír az, hogy egy beázott autó nem kerül feltétlenül a roncstelepre. A bonni Német Gépjárműjavítók Szövetsége (Zentralverband Deutsches Kraftfahrzeuggewerbe, ZDK) azt tanácsolja, hogy mindig kérje ki az autószerviz tanácsát. Csak egy szakember tudja igazán átvizsgálni a járgányt és megmondani, hogy totálkáros vagy javítható kocsiról van-e szó.

Fontos: már a gyújtás vagy más fogyasztók bekapcsolása is okozhat rövidzárlatot. Ezért az akkumulátort a lehető leghamarabb le kell választani a rendszerről. Ennek legjobb módja, ha az elárasztott autót vontatóval juttatja el a műhelybe. Az autó kora, a beázás mértéke és a vízözön által az autóba mosott szennyeződés mennyisége határozza meg, hogy van-e értelme az autó javíttatásának. A belső térben keletkezett vízkárt is szépen rendbe tudják hozni, amennyiben megéri.

Mit tegyen, ha az úton magasan áll a víz? Belehajthat az esővízbe vagy keressen más útvonalat inkább?

Előfordul, hogy annyi eső esik, amennyit a csatornák képtelenek elnyelni. Az úton hömpölyög a víz, akár fél lábszárig is érhet az áradat.

Ha olyan területen vezet, ahol mindenképp vízbe kell hajtani, a következők érvényesek:

 • Csak vészhelyzetben vezessen elárasztott utakon, és ne vezessen túl gyorsan.
 • Ha a víz nem éri el a kerékagyat, általában még minden rendben van. Mélyebb víz esetén a helyzet gyorsan kritikussá válhat.
 • Vigyázzon magas vízállás esetén, mert a nedvesség az első lökhárító alatti szívócsövön keresztül simán bejuthat a motorba.
 • Amennyiben a motor teljesen vagy akár csak részben víz alá kerül, a motorblokk vagy a hengerfej megrepedhet.
 • A motortérbe szivárgott víz gyorsan elnémíthatja a motort.
 • Ha a baj már megtörtént, és az autó leáll, ne is próbálja meg beindítani. Hívja rögtön a szerelőjét és az autómentőt.

Árvíz: fizet a biztosító?

A biztosító akkor téríti meg az autója esetén a viharkárokat, ha casco biztosítással rendelkezik. A szélsőséges időjárás okozta meghibásodás nem tartozik a kötelező biztosítás által fedezett körbe.

Sokak járhattak pórul az elmúlt időszakban a heves esőzések és a brutális viharok miatt. Itt-ott jégeső volt, máshol fákat csavart ki a szél. Árvízveszély alakult ki egyes folyóvizek mentén, de az utcákon hömpölygő villámáradat sem volt semmi látvány.

Ilyen körülmények között csodaszámba megy, ha az utcán parkoló autóval nem történt semmi baj. Rossz hír azonban: hiába fizeti ki a kötelező biztosítást minden évben, az nem fedezi az anyatermészet által okozott problémákat. Csak a casco téríti meg például a háztetőről lerepült cserép miatt betört szélvédő cseréjét, de a jégeső miatt pöttyösre potyolt motorháztető javíttatásával ugyanez a helyzet.

Van kivétel, de nagyon nehéz és hosszadalmas eljárás: a kötelező biztosítás akkor állhatja a viharkár költségét, ha a felelős nem a "természeti jelenség", hanem például egy ingatlan fenntartója. Amennyiben egy olyan ház mellett parkolt, amelyre a fenntartó nem ügyelt kellőképpen, és pár laza, szeles időben lerepülő cserép akár életveszélybe is sodorhatott volna bárkit, akkor van kire terhelni a költséget. Ezt viszont sziklaszilárdan bizonyítani kell, csak akkor ítélik meg a kárrendezést.

Van casco? Vigyázzon, mert kifuthat a határidőből!

Vigyázzon, mert ha cascóval rendelkezik, akkor sem mindegy, mennyi idő telik el a káreset és annak bejelentése között. Minél előbb, annál jobb, mert akár pár nap alatt kifuthat a határidőből!

Miután bejelenti a kárt – ennek menetéről érdeklődjön a biztosítója ügyfélszolgálatánál –, pár napon belül kijönnek a biztosítótársaság emberei és személyesen mérik fel a kárt. Ezután jön a szerviz. Olyan helyre vigye, ahol vállalják a kárügyintézést és a javítást is, lényegesen megkönnyíti az életét ebben az amúgy is bosszús helyzetben. Amennyiben ilyen szerviz-szolgáltatást választ, a cég és a biztosító társaság egymás között lerendezi az anyagiakat.

forrás: blikk.hu

CLB TIPP: Kalkulátorunkban néhány perc alatt összehasonlíthatja a biztosítók casco biztosítás ajánlatait:
Casco biztosítás kalkulátor >>

Rekordösszegű kárrendezés várható a múlt heti viharok nyomán
2023 augusztus 09.
Kategória:
Lakásbiztosítás

Rekordösszegű kárrendezés várható a múlt heti viharok nyomán

Az elmúlt hét viharai nyomán továbbra is folyamatosan érkeznek a bejelentések a biztosítókhoz. Bár még nem minden társaság adatai állnak a a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) rendelkezésére, de az már így is kirajzolódik, hogy rekordösszegű, akár a négy és fél milliárd forintot is meghaladó kárrendezéssel számolhat az ágazat.

A múlt csütörtök és vasárnap közötti viharok nyomán kedd délig a lakásbiztosítási szerződések alapján húszezret megközelítő bejelentés érkezett azokhoz a biztosítókhoz, amelyek addig megküldték adataikat a MABISZ-nak. Ez a szám az elkövetkező napokban várhatólag tovább emelkedik, hiszen sokan éppen a szabadságukat töltik, vagy még esetleg nem tudták felmérni a távolabbi ingatlanjaikban, nyaralójukban keletkezett károkat. A bejelentések nyomán a társaságok mintegy négy és fél milliárd forintot elérő összeget különítettek el kárrendezésre, amelynek jelentős részéhez akár már napokon belül hozzáférhetnek ügyfeleik. A legtöbb bejelentés Budapesthez, Pest, valamint Hajdú-Bihar vármegyékhez kötődik.

A MABISZ 2010 óta gyűjti össze a május-augusztusi viharszezon kárkifizetéseit. Tavaly a négy hónap alatt összesen 7,5 milliárd forintot tett ki ez a számla, mintegy hatvanhárom ezer bejelentésre. 2018-ban pedig a teljes viharszezon kevesebb, mint 3,2 milliárd forintjába „került” a társaságoknak. Az elmúlt évtizedben nem voltak olyan viharok, vagy akár egymást követő viharos napok, amelyek az összegeket illetően ilyen méretű pusztítást hagytak volna maguk után.

Ez azonban csak részben az időjárás következménye, mivel jelenleg már a viszonylag kisebb károsodások helyreállítására is a korábbi éveknél magasabb összegeket kell szánni a folyamatosan emelkedő építkezési, munkadíj költségeknek, építőanyag áraknak köszönhetően. Néhány évvel korábban az átlagkárösszeg nyolcvan-százezer forintra jött ki egy-egy nagyobb vihar után. Ha a mostani gyorsjelentések adatai utólag beigazolódnak, úgy a múlt heti viharok nyomán a kétszázezer forintot is meghaladó átlagos kárösszeggel lehet számolni.

Jelenleg a magyarországi lakóingatlanok 73-74 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, viszont a meglévő szerződések jelentős részét több évvel korábban kötötték, és azóta sem aktualizálták a tényleges vagyoni helyzetnek, esetleg az ingatlan bővítésének, korszerűsítésének megfelelően. Így sokan csak a kárrendezési folyamat során döbbennek rá, hogy időközben alulbiztosítottakká váltak. (Erről akkor beszélünk, ha lakásunk, házunk újjáépítésének, ingóságaink újrabeszerzésének költségei meghaladják a szerződésben rögzített un. biztosítási összegeket. A biztosítási összeg ugyanis a kártérítés felső határa. Alulbiztosítottsághoz vezethet az erősödő inflációs környezeten kívül az is, ha a szerződésünkben házunk, lakásunk alapterületét helytelenül adtuk meg.) A lakossági és üzleti ügyfeleket egyaránt érintő alulbiztosítottság elkerülése érdekében a szövetség a honlapján is alapos tájékoztatást nyújt a teendőkről, (https://mabisz.hu/alulbiztositottsag/), valamint hasznos tanácsokkal szolgál a lakásbiztosítási szerződések megkötéséhez.

Kár esetén az ügyfelek bejelentéseiket személyesen, telefonon, vagy akár e-mailen is megtehetik. A legtöbb biztosító a gyorsabb és kényelmesebb kárrendezési folyamat érdekében online kárbejelentési, esetleg kárrendezési lehetőséget is kialakított a honlapján, élő videós kárfelvételre is van már példa. A kárszemléig csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzük el, és lehetőleg készítsünk mindenről fényképfelvételeket, akár okostelefonunk segítségével.

forrás: mabisz.hu

CLB TIPP: A CLB lakásbiztosítás kalkulátorában összehasonlíthatja a biztosítási ajánlatokat:
Lakásbiztosítás kalkulátor >>

Fizet a biztosító, ha a jég szétveri a napelemet? Itt a válasz
2023 augusztus 01.
Kategória:
Lakásbiztosítás

Fizet a biztosító, ha a jég szétveri a napelemet? Itt a válasz

Jelentős jégkárokat okozhat a jégeső a napelemekben. Kevesen tudják, az ingatlanbiztosítások sem feltétlenük fedezik ezeket a károkat. Szakember ismertette, mire figyeljünk oda biztosítási oldalról, ha napelemet szereltetünk a házunkra.

Jégeső okozott kárt a napelemekben – segít a biztosító?

A valaha volt legnagyobb bővülését mutatta az ország naperőmű-kapacitása 2023 első negyedévében Magyarországon. A rekord leginkább a háztartási méretű napelemes rendszerek és a napelemparkok gyors kiépülésével magyarázható. Az aktuális trend ellenére kevesen tudják, ha például jégkár éri a családi ház tetejére telepített napelemet, nem feltétlenül fedezi a kárt az ingatlanbiztosítás.

A kivitelezés fázisában is már lehet, és érdemes biztosítani a napelemes rendszereket, hiszen nagyon sokan most kapták meg az engedélyt, illetve most értek el ahhoz a pillanathoz, hogy megpróbálják a napelemeket felszerelni - idézi Lambert Gábort, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjét az Infostart.

Hozzátette, érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik építés- és szerelésbiztosítással, ami azt a kárt is megtéríti, ami a rendszer beszerelése alatt keletkezik.

Érdemes lehet kiegészíteni a biztosítást

Kiemelte, kiegészítő biztosításként is bele lehet vonni napelemrendszereket a fedezetbe. Megjegyezte, érdemes hasonlóan cselekedni akkor is, ha egy fejlesztés, vagy egy értékes eszköz beszerelése miatt növekszik az ingatlan értéke.

Ha bővítjük ingatlanunkat, nagy értékű új ingóságokat szerzünk be, akkor mindenképpen aktualizáljuk a biztosításunkat. Tehát tegyük értékállóvá, és gondoljunk arra, hogy a biztosítási szerződésünkben megjelölt biztosítási összeg a kártérítés felső határa. Amennyiben ingóságunk, illetve ingatlanjaink értéke meghaladja ezt a biztosítási összeget, akkor a biztosító csak arányosan fog téríteni kár esetén - figyelmeztetett a szakember.

Rekordsebességgel bővültek a magyar napelemes kapacitások is

171 MW-tal bővült az első negyedévben, így meghaladta az 1702 MW-ot a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége Magyarországon. Ekkora növekedésre korábban sosem volt példa hazánkban (ez eddigi, 167 MW-os rekordot 2021 második negyedéve hozta). Március végén több mint 193 ezer háztartási napelemes rendszer működött az országban, miután a számuk 2023 első negyedévében majdnem 24 ezerrel nőtt.

A háztartási naperőművek állományának növekedését a rezsicsökkentés csökkentése, valamint a HMKE-kre vonatkozó hálózati betáplálási stop kihirdetését követően benyújtott igények realizálódása hajtotta. Emiatt a telepítő cégek nagyjából az idei nyár végéig be vannak táblázva, tehát szinte biztos a további kapacitásbővülés.

forrás: haszon.hu

CLB TIPP: A CLB lakásbiztosítás kalkulátorában összehasonlíthatja a biztosítási ajánlatokat és a csomagokhoz adható kiegészítő fedezeteket is:
Lakásbiztosítás kalkulátor >>

Nevet vált az egyik legnagyobb magyarországi biztosító
2023 július 31.
Kategória:
Általános

Nevet vált az egyik legnagyobb magyarországi biztosító

Az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. 2023. augusztus 1-jétől Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. – Alfa Vienna Insurance Group Zrt. – cégnéven folytatja a tevékenységét. A névváltás ügyfeleiket nem érinti, teendőjük nincs. Mindössze a vállalat online elérhetősége változik.

Az Alfa név egyaránt jelez elsőséget, valaminek a kezdetét és viszonyítási alapot - emeli ki a cég tájékoztatója a névváltoztatás kapcsán. Jogelődjük, az Állami Biztosító révén az egyik leghosszabb múlttal rendelkeznek a biztosítási piacon a modern korban.

A névváltás nem jelent változást a vállalat működésében vagy termékeiben, az ügyfeleket nem érinti, teendőjük ezzel kapcsolatban nincs.

A korábban kötött szerződések változatlanul érvényesek, és szolgáltatásaik továbbra is az eddigi feltételekkel érhetőek el.

A társaság online elérhetősége azonban augusztus 1-től változik: ettől kezdve Alfa Biztosító néven találhatók meg az alfa.hu weboldalon. Telefonos elérhetőségük változatlan marad.

Leányvállalataik, illetve az önkéntes nyugdíjpénztár neve is módosul:

 • Az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. új neve Alfa VIG Pénztárszolgáltató Zrt.
 • Az Aegon Magyarország Közvetítő és Marketing Zrt. új neve Alfa VIG Közvetítő Zrt.
 • Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár új neve pedig Alfa Önkéntes Nyugdíjpénztár.

Emlékeztetőül: az Aegon Alapkezelő neve 2023. május 15-től VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt.-re változott.

Többségi tulajdonosuk, a Vienna Insurance Group A.G. Wiener Versicherung Gruppe (VIG) az egyik legnagyobb jegyzett nemzetközi biztosító cégcsoport Közép- és Kelet-Európában. A bécsi székhelyű VIG csoport 30 országban 50 vállalaton keresztül hosszú évek óta folytat biztosítási tevékenységet. A társaság kisebbségi tulajdonosa a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül a magyar állam.

forrás: origo.hu

Ötből négy embert semmilyen balesetbiztosítás nem véd Magyarországon
2023 július 18.
Kategória:
Életbiztosítás

Ötből négy embert semmilyen balesetbiztosítás nem véd Magyarországon

Magyarországon jelenleg az MNB mintegy 616 ezer önálló balesetbiztosítást tart nyilván, a szerződések száma hosszú évek óta stagnál. Ezt a védelmet kiegészítik a másfajta, például gépjármű- vagy lakásbiztosításokhoz kapcsolódó, az előbbieknél jóval kisebb fedezetet kínáló kiegészítő balesetbiztosítási elemek, illetve a munkáltatók által kötött csoportos biztosítások. Összességében azonban mintegy 8 millió ember semmilyen balesetbiztosítási védelemmel nem rendelkezik az országban.

A megfelelő balesetbiztosítási védelem alsó határának az tekinthető, ha a haláleseti és rokkantsági térítés mértéke eléri a 10 millió forintot. Ez a fedezet egyes konstrukciókban még ma is elérhető havi kétezer forintos díj fejében, egy négytagú család pedig már 5-6 ezer forintért hozzájuthat ehhez a szintű biztosítási védelemhez.

Szünidőben fokozott veszélynek vannak kitéve a gyerekek

A 3-18 év közötti gyerekek számára létezik ugyan ingyenes állami balesetbiztosítás, ám ennek térítési limitjei jelképesnél többnek semmiképpen nem mondhatók: csonttörés esetén 3 ezer (!) forint a fedezet, baleseti halálnál 200 ezer, míg 100 százalékos rokkantságnál 300 ezer forintot fizet a károsult családja számára az állammal szerződésben álló biztosító.

Mindenhol veszélyes, de a legveszélyesebb otthon

Ha balesetről esik szó, általában utazás, közlekedés vagy munkavégzés közben bekövetkező sérülésekre gondolunk, pedig a biztosítói statisztikák azt mutatják, hogy a balesetbiztosítási térítések mintegy felét háztartási balesetekre fizetik ki. A KSH adatai is alátámasztják, hogy nemigen van veszélyesebb hely az otthonnál: míg közlekedési balesetben tavaly 537-en haltak meg, addig háztartási balesetben közel 1600-an vesztették életüket. A legtöbb otthoni balesetet esés, zuhanás, égés vagy szúrós eszköz okozza.

Ahány biztosítás, annyiféle feltétel

A balesetbiztosítások szinte minden esetben a világ összes országára érvényesek, és közös bennük az is, hogy gondatlanság vagy például alkoholos befolyásoltság esetén a biztosítók kizárják a térítést. Ezen túlmenően azonban igen változatos az elérhető konstrukciók köre. A különböző mértékű térítési limitek mellett a térítések köre is eltérő lehet. Előfordul, hogy csak a hagyományos értelemben vett sérülésekre fizet a biztosító, másutt akár speciális sportsérülések is szerepelnek a fedezeti körben.

Jelentősen eltérnek a rokkantsági térítések feltételei is: Egyes társaságok bizonyos módozatai csak magas, 40-50 százalékos mértéktől térítenek, más biztosítások esetén már akár 1-2 százalékos mértékű károsodás esetén is kaphatunk kártérítést.

Fontos szempont a kapcsolódó kórházi térítés, és kiemelt szempont lehet az is, hogy a biztosítás keresőképtelenség esetén fizet-e egyösszegű térítést: ennek ajánlott mértéke a nettó fizetés minimum egy-másfél havi összege.

„Eltérő jellegüknek köszönhetően igen rugalmasan személyre szabhatók a balesetbiztosítások: egy fiatal első önálló biztosítása éppúgy lehet, mint egy vállalkozó 100 millió forintos fedezetet kínáló védelme – hangsúlyozza Molnár Marcell, a FBAMSZ Személybiztosítási szekciójának vezetője. – Éppen ezért a számos biztosítótársaság által kínált verzió és a kiegészítő opciók áttekintéséhez és kiválasztásához célszerű független, szakértő alkuszok segítségét igénybe venni.”

Nem elég a kiegészítő biztosítás

Noha számos gépjármű- lakás- vagy bankkártyabiztosítás kiegészítő elemként tartalmaz balesetbiztosítást, ezek többsége csak minimális, névleges térítést nyújt, a térítési limitek meg sem közelítik a 10 millió forintos szintet. Ezért ezek megléte mellett is érdemes önálló balesetbiztosítást kötni, baleset esetén ugyanis a különféle balesetbiztosítások térítései összeadódnak.

forrás: piacesprofit.hu

CLB TIPP: Kalkulátorunkban néhány perc alatt összehasonlíthatja a biztosítók balesetbiztosítási ajánlatait:
Balesetbiztosítás kalkulátor >>

Indul a nyári rizikószezon: ezt sokan elmulasztják ilyenkor, milliós kár lehet a móka vége
2023 július 04.
Kategória:
Utasbiztosítás

Indul a nyári rizikószezon: ezt sokan elmulasztják ilyenkor, milliós kár lehet a móka vége

Egészen hajmeresztő, brutális, sok-sok millió forintos kárral is járhat 1-1 balul sikerült külföldi baleset. A biztosítók szerint pedig minden évben adódnak ilyenek. Ennek ellenére a legfrissebb adatok szerint a hazai utazók egyharmada továbbra sem köt biztosítást. Pedig a halálos rollerbalesettől kezdve, a hajólépcsőn való megcsúszásig, ami koponyatörést eredményez, elég hosszú a lista a váratlan káresetek kapcsán. De például egy medúzacsípésért is fizethet 50 ezer forintot a biztosító. Ráadásul a sok szerencsétlenségéért nem is kell elutazni az országból, a nyár beköszöntével ugyanis klasszikusan megnőnek például a motorbalesetek, a játszótéri balesetek, de a vízi és kerékpáros balesetek is. A leggyakrabban előforduló nyári káreseteket, és az az ezekre fizetett kártérítésekről beszélgettünk Magyarország legnagyobb biztosítótársaságaival.

Bár a biztosítók beszámolói azt mutatják, hogy az ügyfelek tudatossága egyértelműen pozitív irányba mozdult el az utasbiztosítások kapcsán, azért még így is sokan vannak, akik nem élnek a lehetőséggel. A legfrissebb adatok szerint például a külföldre készülő magyarok harmada továbbra sem gondoskodik biztosításról. Igaz persze, hogy az az idei évi májusi adatok éves alapon átlagosan 7 százalékos áremelkedést mutatnak, de ez még így is messze elmarad az országosan mért 21,5 százaléktól.

Mindez egyébként összességében azt eredményezi, hogy aki nem köt utasbiztosítást, az mintegy átlagosan napi 665 forintos díjon spórol, amin egyáltalán nem biztos, hogy érdemes. Még akkor sem, ha igazán nagy horderejű külföldi balesetből bár kevés van, de a biztosítók adatai alapján, azért minden évben akad jónéhány olyan beavatkozás, ami sok-sok milliós költséget takar. Az igazi nyaralási szezon berobbanása előtt mind a legtöbbet előforduló/legdurvább utazáshoz kötehető balesetekről, mind pedig a nyári hónapokra jellemző, de nem utazáshoz kötött balesetekről is kérdeztük a hazai biztosítókat.

Nagyon vigyázni kell külföldi utazáskor

Ha külföldi utazásról van szó, akkor „az apróbb tengerparti balesetekből lesz különösen sok ilyenkor, ilyenek pl. a medúza- vagy más tengeri állat csípések; talpon vagy máshol apróbb sérülések, vágások a kagylóktól, kavicsoktól. Történnek ficamok, rándulások, elvétve szalagszakadások, a nehéz, homokos talajon való strandos játékok űzése közben” - közölte a Pénzcentrummal az Aegon. A biztosító beszélt arról is, hogy ezek mellett megszaporodnak az emésztési zavarokkal járó rosszullétek is, a szokatlan – és esetleg nem megfelelő minőségű – ételektől, netán a helyi csapvíz fogyasztásától.

Meg kell még említeni, hogy gyakran előfordul (főleg kisebb gyermekek esetében) megfázásos tünetekkel járó megbetegedés, a túlzott és szokatlan mértékű légkondicionálás (repülőgépen, vagy a hotelban) miatt. Az idősebbeknél viszont gyakoribb, hogy általában valamilyen medence partján történt elcsúszásos balesetek, amik a biztosítótársaság szerint egészen tragikus következményekkel is járhatnak.

Sűrűn előfordulnak nyáron még olyan esetek is, mikor a külföldön, helyben bérelt robogóval éri közlekedési baleset ügyfelünket; illetve előfordulnak a strandon, szórakozásból űzött játékok (pl. vízisí, vízibanán) közben történt balesetek is. Ezek már sokkal súlyosabb következményekkel járnak, mint az apróbb balesetek, egészen extrém összegű károk is voltak az ehhez hasonló káresetekről - közölték lapunkkal az Aegon szakértői, akik azt is elárulták, hogy egy egy hetes nyugateurópai intenzív osztályon történő kezelés + légi szállítás 20 millió forintnál kezdődik, és minden évben történik náluk ilyen. Ugyanez viszont a tengerentúlon négy-ötszörös szorzót jelent.

A Groupama szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy a kisebb vízi balesetek körében gyakori a tengeri sünöktől szerzett lábsérülés, medúzacsípések, melyek esetében 50 000 Ft nagyságrendű volt a kárkifizetésük tavaly nyáron. De a hajózás/vitorlázás, továbbá vízi csúszdázás közben történt balesetek már nagyobb összegű, 2 millió vagy a fölötti kárkifizetéssel jártak, szintén európai viszonylatban.

Az Uniqa arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy náluk nyáron több kisebb utaskár érkezik, mint például a téli időszakban, ugyanis a téli időszakra jellemzőbbek a nagyobb, súlyosabb károk (pl.: síelés, snowboard, hegyi mentés). Ezen felül elmondták azt is, hogy 2022 nyarán az év többi hónapjához képest sokkal repülőgépkésés miatti poggyász kár érkezett hozzájuk. Illetve ők is kitértek rá, hogy a bejelentett károknál gyakoriak a betegség károk is, úgy mint a gyomorrontás, a fül és szemgyulladások.

„Az utasbiztosításokhoz kötődően a leggyakrabban hányás, hasmenés, ájulás fordul elő, de adódnak olyan esetek is, hogy valaki allergiás rohamot kap vagy tengeri fürdőzés közben tüske megy a lábába” – közölte lapunkkal az Allianz, akik elmondták, a "nyári időszakban, az utazások számának megugrásával párhuzamosan megnövekednek a váratlan megbetegedések és a kisebb-nagyobb balesetek is, a kárkifizetések pedig jellemzően a több tízezer Ft-tól a több tízmillió Ft összegig terjednek.”

Az EUB válaszaiban azt emelte ki, hogy nyáron a legnagyobb halmazt a megbetegedések teszik ki; tipikus a napszúrás, a gyomorbántalmak és a légúti panaszok, majd ezt követi a balesetek halmaza. De általános tapasztalatunk, hogy minden és bármi megtörténhet. A Genertel pedig arról beszélt, hogy nyári baleset költsége nagyban függ attól, hogy hol történik, milyen ellátó egységhez kerül a beteg stb. A legköltségesebb, ha mentőhelikopteres vagy hegyi mentés is igénybe vételre kerül. De a fenti időszakban a legtöbb kár betegséghez vagy balesethez volt köthető a biztosítónál.

Horrorsérülések külföldön

Ha az átlagos kárkifizetési összegek nem is beszélnek önmagukért, minden évben előfordulnak nagyon komoly véletlen balesetek, amiknek a megoldása nem hogy bonyolult, de szuperköltséges is. A Groupama feltárt számunkra egy esetet, mely során a Spanyolországban nyaraló ügyfelük megcsúszott a hajólépcsőn. A balesetet követően pedig koponyasérüléssel, csonttöréssel került korházba. Számára a biztosító kárkifizetése meghaladta a 2 millió forintot.

Egy másik horrorsztorit az Aegon osztott meg velünk, mely során elmesélték, hogy tavalyról különleges esetük volt egy ciprusi baleset, amelynek során az ügyfelek a strandon akkorát esett a motorcsónak által húzott vízibanánról, hogy eltört egy csigolyája. Ezt követően a szükséges műtétet a helyi kórház nem vállalta, így a pár napos kórházi kezelés után a biztosítótársaság megszervezte a hazaszállítását. Ez a sérülésre vonatkozó orvosi protokoll szerint kizárólag fekvő helyzetben volt lehetséges, és mivel járatgépre hordágyas helyet semelyik légitársaság nem tudott körülbelül 2 hetes időtávon belül felszabadítani, így mentőrepülőgéppel szállították haza.

Az EUB egyik tragikus története Marokkóban történt, ügyfelük nem sokkal a gép landolása után rosszul lett. Kórházba szállították, műtétet végeztek rajta és többször megpróbálták újraéleszteni, ám ez nem járt sikerrel. A kórházi költségek 2,6, a holttest hazaszállítása 2,9 millió forintba került. E másik esetben a társaság huszonéves ügyfele Görögországban megbotlott a fürdőszobában és eltört a sípcsontja. Ahol éppen tartózkodott, ott csak megröntgenezni tudták műteni nem, úgyhogy át kellett szállítani Athénba, ahol 10 napig volt kórházba, majd egészségügyi kísérettel kellett hazautaztatni Magyarországra. A biztosító 7,5 millió forintot fizetett.

Az egyik legdurvább eset egy Covid fertőzés kapcsán bontakozott ki Németországban. A biztosító ügyfele koronavírusos lett, és hamar kétoldali tűdőgyulladása lett, intenzív osztályra került, ahol 42 nap után sikerült csak levenni a lélegeztető gépről. De ezután még 2 hét telt el, mire a szállítása lehetségessé vált, amit egyébként egy kritikus állapotú betegek szállítására alkalmas járművel kellett megoldani, majd a beteg kezelése egy hazai kórházban folytatódott. A kórházi költség a 30. napig és a hazaszállítás 50 millió forintba került. A biztosító külön felhívta a figyelmet a különleges eset kapcsán, hogy ügyfelünk sajnos nem váltotta ki az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK), amely megléte esetén 450 ezer Ft kórházi napi térítésre lett volna jogosult a külföldön kórházban töltött napok száma után. Az EEK azért is rendkívül hasznos, mert fedezetet nyújt a 30 napnál hosszabb kórházi kezelésre, amely a COVID esetében kiemelt fontosságú. A biztosítók általában 30 napig vállalják a kórházi kezelés költségeit, amely jellemzően elég szokott lenni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a COVID miatti kórházi kezelés 30 napnál hosszabb időt vehet igénybe.

A nyár utazás nélkül is veszélyes

Látva a legnagyobb hazai biztosítótársaság beszámolóit, a nyár bizony utazás nélkül is tud veszélyes lenni, amire érdemes felkészülni. Ilyenkor ugyanis „mindig gyakrabban fordulnak elő játszótéren, trambulinon, strandon bekövetkező kisebb sérülések, valamint a halálos kimenetelű vízi és motoros balesetek előfordulása is emelkedik. Nagyobb a közúti közlekedésben való részvétel a nyaralások, hétvégi kiruccanások okán, ezért valamivel több a közlekedési baleset” – mondta el a Pénzcentrumnak az Aegon, akik hozzátették, ezzel együtt bár a nyári időszakban nem tapasztalható a kárbejelentések, kárkifizetések drasztikus növekedése, azonban a szezonális és a gyermekek körében elszenvedett sérülések, balesetek száma nő.

Arra is felhívták a figyelmet, mivel egyre elterjedtebbé vált az elektromos roller használat, így az ennek során bekövetkező balesetek előfordulása is. A Groupama a jellemző nyári balesetek kapcsán megemlítette, hogy a vízi balesetek, kerékpáros balesetek, kirándulás-túrázás közbeni sérülések száma emelkedik ebben az időszakban. Elmondták azt is, hogy a legjellemzőbb nyári balesetek közé sorolható a hajózás, a vízi csúszdázás, hobbi sportolás közben bekövetkezett sérülések, úgy mint a csonttörések, ficamok, fejsérülések.

A nyári balesetek kapcsán az Uniqa is kiemelte a klasszikus lábsérülések mellett az olyan szabadidős, vízi sérüléseket, mint a hegyi mentés túrázás során, vízi csúszda sérülések, búvárbaleset, siklóernyős sérülése (érkezéskor bokatörést szenvedett), kerékpáros sérülések (utazáskor viszik magukkal a kerékpárt). De megemlítették az állatok okozta sérüléseket is, úgy mint a bogárcsípések, lovas balesetek, vagy a kutya-, távoli országokban majomharapásokat.

De a biztosító szakértői kiemelték azt is, hogy tipikusan a nyárra jellemző az is, hogy megnő a közlekedési balesetek száma, ezen belül is a motoros baleseteké (ezek rendszerint nagyobb kimenetelű sérüléssel, sok esetben maradandó egészségkárosodással járnak). De tavasztól, a jó idő beköszöntével elindul egy növekedés, mely a nyár során is megfigyelhető, az otthoni kertészeti/hobbi balesetek körében: flexelés, fűnyírás, favágás, kertészkedés (vágások, amputációk, csonttörések). Mindezeken felül a gyerekekre is sok veszély leselkedik, náluk jellemző nyári sérülések: csonttörések a labdajátékok, játszótéri balesetek során (csonttörés károknál a legtöbb esetben kéz és lábujj csonttörései a jellemzőek).

A nyáron bekövetkezett balesetek kapcsán a Generali is a kerékpáros közlekedési balesetek és a külföldi kismotoros balesetek számának növekedését emelte ki elsődlegesen, de ugyancsak kitértek arra, hogy a rovarcsípések (kullancs; darázs) száma is nő a nyári hónapokban.

forrás: penzcentrum.hu

CLB TIPP: Kalkulátorunkban néhány perc alatt összehasonlíthatja a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait:
Utasbiztosítás kalkulátor >>

Oldalak