Aktuális kiutazási szabályok és a biztosítók térítési területei a jelenlegi járványhelyzetben - 2021.11.26.

A legfontosabb általános, koronavírussal kapcsolatos utasbiztosítási tudnivalókról és a biztosítók hivatalos közleményeiről bővebben itt olvashat:

 

 

1. Az alábbi országok a Külgazdasági és Külügyminisztérium besorolása által a II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő (sárga jelzésű) országok és térségek közé kerültek, így a biztosítások nagy része érvényes rájuk.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatója:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

 • Albánia*
 • Bahrein*
 • Ciprus*
 • Cseh Köztársaság*
 • Észak-Macedón Köztársaság*
 • Grúzia*
 • Horvátország
 • India*
 • Kazah Köztársaság*
 • Kirgiz Köztársaság*
 • Marokkó*
 • Moldova*
 • Mongólia*
 • Montenegró*
 • Oroszországi Föderáció
 • Románia
 • San Marino*
 • Szerb Köztársaság*
 • Szlovákia*
 • Szlovénia*
 • Törökország*
 • Ukrajna*
 • Üzbegisztán*
 • Zöld-foki Köztársaság*

*A csillaggal megjelölt országokba korlátozásmentesen lehet beutazni az oltottságot igazoló védettségi igazolvánnyal.
A Konzuli Szolgálat tájékoztatója:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazas-a-vedettsegi-igazolvannyal

Figyelemmel az uniós digitális Covid-igazolvány hatályba lépésére, 2021. július 1-től az alábbi országok szintén a II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő (sárga jelzésű) országok és térségek közé tartoznak a Külgazdasági és Külügyminisztérium besorolása szerint:

Európai Uniós Covid-igazolvánnyal látogatható országok
Andorrai Hercegség
Ausztria
Belgium
Bulgária
Ciprus
Cseh Köztársaság
Dánia
Észtország
Finnország
Feröer-szigetek
Franciaország
Görögország
Hollandia
Horvátország
Írország
Izland
Izrael Állam
Lengyelország
Lettország
Lichtenstein
Litvánia
Luxemburg
Málta
Monacói Hercegség
Németország
Norvégia
Olaszország
Panamai Köztársaság
Portugália
Románia
Spanyolország
Svájc
Svédország
Szlovákia
Szlovénia
Vatikánvárosi Állam

2. Az alábbi országok a Külgazdasági és Külügyminisztérium besorolása által a II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő (sárga jelzésű) országok és térségek közé tartoznak, amennyiben a Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghatározott halaszthatatlan célok valamelyike miatt kerülnek meglátogatásra.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatója:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

Halaszthatatlan utazási célok:

 • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
 • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
 • egészségügyi ellátás igénybevétele,
 • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
 • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
 • halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
 • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
 • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.

II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő (sárga jelzésű) országok és térségek, amennyiben a fenti célok valamelyikéből látogatják meg őket:

Európai országokEurópán kívüli országok
Egyesült KirályságAmerikai Egyesült Államok
Japán
Kanada
Kínai Népköztársaság
Koreai Köztársaság (Dél-Korea)

 

3. A Külgazdasági és Külügyminisztérium besorolása szerint az utazásra nem javasolt országok és térségek (I. kategória, piros jelzés) közé tartozik az utazási céltól függetlenül valamennyi ország, amely az előzőekben nem került felsorolásra.

 

A biztosítók térítési területei a jelenlegi járványhelyzetben

BiztosítóTérít?Szerződési feltételekben meghatározott biztosítási eseményekCOVID-19 megbetegedéssel összefüggő káresemények
AegonIgenVilág összes országaVilág összes országa
NemOlyan országok, amelyekben már a kiutazás idején háborús állapotok uralkodnak.Olyan országok, amelyekben már a kiutazás idején háborús állapotok uralkodnak.
Allianz      

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok, és a tájékoztatóban szereplő országok földrajzilag Európához tartozó területe, függetlenül attól, hogy azok I. kategóriás (piros jelzésű) országoknak minősülnek-e.II. kategóriás (sárga jelzésű) országok, és a tájékoztatóban szereplő országok földrajzilag Európához tartozó területe, függetlenül attól, hogy azok I. kategóriás (piros jelzésű) országoknak minősülnek-e.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve az előzőekben felsorolt országokat.I. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve az előzőekben felsorolt országokat.
Colonnade      

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országokAbban az esetben, ha az utazás már akkor megkezdődik, mielőtt Magyarország külügyekért felelős minisztériuma természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt utazásra nem javasolt országnak vagy térségnek minősítené a desztinációt.
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
EUB      

IgenEU + VILÁG 1 + VILÁG 2 a közlemény országai alapjánEU + VILÁG 1 a közlemény országai alapján
Nem-VILÁG 2 a közlemény országai alapján
GroupamaIgenII. kategóriába sorolt országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt piros jelzésű országokII. kategóriába sorolt országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt piros jelzésű országok
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
K&H      

IgenII. kategóriába sorolt országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt piros jelzésű országokEltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Eltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
KÖBE        

IgenA hirdetmény országai-
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országai-
MAPFRE      

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országokA különböző területeken eltérő térítési feltételek élnek a Covid-19 záradék szerint.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országokI. kategóriás (piros jelzésű) országok
Magyar Posta BiztosítóIgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országokAmennyiben utazás előtt nem szerepel az I. kategóriás (piros jelzésű) országok között, úgy a Biztosító nem zárja ki a koronavírussal kapcsolatos megbetegedés miatti egészségügyi költségeket, és jogos igény esetén teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit.
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
Union      

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS I. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel nem áll közvetlenül összefüggésben.Eltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel közvetlen összefüggésben áll.Eltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
Uniqa      

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a hirdetmény országaiII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a hirdetmény országai
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országaiI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országai
Wáberer      

IgenA hirdetmény országaiII. kategóriás (sárga jelzésű) országok
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országaiI. kategóriás (piros jelzésű) országok

Az itt található információk tájékoztató jellegűek, kérjük, utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az érvényben lévő magyarországi ki- és beutazás szabályairól a Konzuli Szolgálat weboldalán és az adott ország aktuális előírásairól.
Utolsó ellenőrzés időpontja: 2021.11.26. 11:39