Aktuális kiutazási szabályok és a biztosítók térítési területei a jelenlegi járványhelyzetben - 2022.08.08.

A legfontosabb általános, koronavírussal kapcsolatos utasbiztosítási tudnivalókról és a biztosítók hivatalos közleményeiről bővebben itt olvashat:

 

 

1. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által III. (zöld jelzésű) kategóriába sorolt országokra az utasbiztosítások érvényesek.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatója az országok besorolásáról:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/minden-utazo-figyelmebe/biztonsagi-besorolasrol

 

2. Az alábbi országok a Külgazdasági és Külügyminisztérium besorolása által a II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő (sárga jelzésű) országok és térségek közé kerültek, így a biztosítások nagy része érvényes rájuk.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatója az utazásra nem javasolt térségekről:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

Európához tartozó területekEurópán kívüli területek
Albánia*
Andorra*
Ausztria
Azerbajdzsán (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Belgium
Bosznia-Hercegovina
Bulgária
Ciprus*
Cseh Köztársaság*
Egyesült Királyság
Észak-Macedón Köztársaság*
Finnország
Feröer-szigetek
Franciaország (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó tengerentúli területek)
Georgia* (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó szakadár területek)
Görögország
Horvátország*
Koszovó (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Lettország
Lichtenstein
Luxemburg
Málta
Moldova*
Monacói Hercgség
Németország
Olaszország
Oroszországi Föderáció
Portugália
Románia*
San Marino*
Spanyolország
Svájc
Svédország
Szerb Köztársaság*
Szlovákia*
Törökország* (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Vatikánvárosi Állam
Argentína
Ausztrália
Bahrein*
Belarusz Köztársaság
Bhután
Bolívia
Botswana
Brazília
Chile
Ecuador
Egyesült Arab Emírségek
Egyiptom* (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Fidzsi-szigetek
India* (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Irán* (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó keleti területek)
Izrael Állam
Japán (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Kambodzsa
Kazah Köztársaság*
Kirgiz Köztársaság*
Kínai Népköztársaság
Koreai Köztársaság (Dél-Korea)
Laosz
Lesotho
Madagaszkár (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó területek)
Malajzia
Malawi
Maldív-szigetek*
Marokkó*
Mongólia*
Namíbia
Nepál
Palesztina (kivéve az „I. utazásra nem javasolt” kategóriába tartozó Gázai övezetet)
Panamai Köztársaság
Paraquay
Peru
Sao Tomé és Príncipe
Seychelle Köztársaság*
Szaúd-Arábia
Szenegál
Szváziföld
Tanzánia
Thaiföld
Tunézia*
Türkmenisztán
Uruguay
Üzbegisztán*
Vietnám
Zambia
Zöld-foki Köztársaság*

*A csillaggal megjelölt országokba az oltottságot igazoló magyar védettségi igazolvánnyal is be lehet utazni.
A Konzuli Szolgálat tájékoztatója:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/kozerdeku-informaciok/utazas-vedettsegi-igazolvannyal

 

3. A Külgazdasági és Külügyminisztérium besorolása szerint az utazásra nem javasolt országokra és térségekre (I. kategória, piros jelzés) a biztosítások nem érvényesek. Egyes biztosítók azonban eltérő feltételeket alkalmaznak a kizárólag a COVID-19 járvány miatt I. kategóriába sorolt országok esetében.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy 2022.02.24-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek közé sorolta Ukrajna teljes területét, így az országba való utazás semmilyen körülmények között nem javasolt, a biztosítók pedig nem nyújtanak szolgáltatást a területén.

 

A biztosítók térítési területei a jelenlegi járványhelyzetben

BiztosítóTérít?Szerződési feltételekben meghatározott biztosítási eseményekCOVID-19 megbetegedéssel összefüggő káresemények
AegonIgenVilág összes országaVilág összes országa
NemOlyan országok, amelyekben már a kiutazás idején háborús állapotok uralkodnak.Olyan országok, amelyekben már a kiutazás idején háborús állapotok uralkodnak.
Allianz                     

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok, és a tájékoztatóban szereplő országok földrajzilag Európához tartozó területe, függetlenül attól, hogy azok I. kategóriás (piros jelzésű) országoknak minősülnek-e. Kiegészítés (06.10-től): Oroszország és Fehéroroszország területére nem köthető utasbiztosítás!II. kategóriás (sárga jelzésű) országok, és a tájékoztatóban szereplő országok földrajzilag Európához tartozó területe, függetlenül attól, hogy azok I. kategóriás (piros jelzésű) országoknak minősülnek-e.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve az előzőekben felsorolt országokat.I. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve az előzőekben felsorolt országokat.
Colonnade                     

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országokAbban az esetben, ha az utazás már akkor megkezdődik, mielőtt Magyarország külügyekért felelős minisztériuma természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt utazásra nem javasolt országnak vagy térségnek minősítené a desztinációt.
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
EUB                     

IgenEU + VILÁG 1 + VILÁG 2 a közlemény országai alapján (a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok). Kiegészítés (03.06-tól): Oroszország és Fehéroroszország területére nem köthető utasbiztosítás!EU + VILÁG 1 + VILÁG 2 a közlemény országai alapján. Kiegészítés (03.06-tól): Oroszország és Fehéroroszország területére nem köthető utasbiztosítás!
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
GroupamaIgenII. kategóriába sorolt országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt piros jelzésű országokII. kategóriába sorolt országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt piros jelzésű országok
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
K&H                     

IgenII. kategóriába sorolt országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt piros jelzésű országok. Kiegészítés (03.11-től): Oroszország és Fehéroroszország területére nem köthető utasbiztosítás!Eltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében. Kiegészítés (03.11-től): Oroszország és Fehéroroszország területére nem köthető utasbiztosítás!
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Eltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
KÖBE                     

IgenA hirdetmény országaiEltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országaiEltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
MAPFRE                     

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országokA különböző területeken eltérő térítési feltételek élnek a Covid-19 záradék szerint.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országokI. kategóriás (piros jelzésű) országok
Magyar Posta BiztosítóIgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országokAmennyiben utazás előtt nem szerepel az I. kategóriás (piros jelzésű) országok között, úgy a Biztosító nem zárja ki a koronavírussal kapcsolatos megbetegedés miatti egészségügyi költségeket, és jogos igény esetén teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit.
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
Union                     

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS I. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel nem áll közvetlenül összefüggésben.Eltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel közvetlen összefüggésben áll.Eltérő térítési feltételek a védettségi igazolvány függvényében.
Uniqa                     

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a hirdetmény országaiII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a hirdetmény országai
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országaiI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országai
Wáberer                       

IgenA hirdetmény országaiII. kategóriás (sárga jelzésű) országok
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országaiI. kategóriás (piros jelzésű) országok

Az itt található információk tájékoztató jellegűek, kérjük, utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az érvényben lévő magyarországi ki- és beutazás szabályairól a Konzuli Szolgálat weboldalán és az adott ország aktuális előírásairól.
Utolsó ellenőrzés időpontja: 2022.08.08. 08:50