Aktuális kiutazási szabályok és a biztosítók térítési területei a jelenlegi járványhelyzetben - 2021.06.11.

A legfontosabb általános, koronavírussal kapcsolatos utasbiztosítási tudnivalókról és a biztosítók hivatalos közleményeiről bővebben itt olvashat:

 

1. Azon országok, amik a védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen látogathatók, a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő (sárga jelzésű) országok és térségek közé tartoznak, így a biztosítások nagy része érvényes rájuk.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatója:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazas-a-vedettsegi-igazolvannyal

Védettségi igazolvánnyal korlátozásmentesen látogatható országok:

 • Albánia
 • Bahrein
 • Ciprus
 • Cseh Köztársaság
 • Észak-Macedón Köztársaság
 • Grúzia
 • Horvátország
 • Marokkó
 • Moldova
 • Mongólia
 • Montenegró
 • Szerb Köztársaság
 • Szlovákia
 • Szlovénia
 • Törökország

2. Azok az országok, amik a Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghatározott halaszthatatlan célok valamelyike miatt kerül meglátogathatásra, ebben az esetben a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő (sárga jelzésű) országok és térségek közé tartoznak, így a biztosítások nagy része érvényes rájuk.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatója:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek

Halaszthatatlan utazási célok:

 • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
 • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
 • egészségügyi ellátás igénybevétele,
 • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
 • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
 • halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
 • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
 • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.

II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő (sárga jelzésű) országok és térségek:

Európai országokEurópán kívüli országok
Andorra
Ausztria
Belgium
Bulgária
Dánia
Egyesült Királyság
Észtország
Finnország
Franciaország
Görögország
Hollandia
Írország
Izland
Lengyelország
Lettország
Liechtenstein
Litvánia
Luxemburg
Málta
Monaco
Németország
Norvégia
Olaszország
Oroszországi Föderáció
Portugália
San Marino
Spanyolország
Svájc
Svéd Királyság
Vatikánváros
Amerikai Egyesült Államok
Japán
Kanada
Kínai Népköztársaság
Koreai Köztársaság (Dél-Korea)

 

A biztosítók térítési területei a jelenlegi járványhelyzetben

BiztosítóTérít?Szerződési feltételekben meghatározott biztosítási eseményekCOVID-19 megbetegedéssel összefüggő káresemények
AegonIgenVilág összes országaVilág összes országa
NemOlyan országok, amelyekben már a kiutazás idején háborús állapotok uralkodnak.Olyan országok, amelyekben már a kiutazás idején háborús állapotok uralkodnak.
Allianz                 

 

Tájékoztató

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok, és a tájékoztatóban szereplő országok földrajzilag Európához tartozó területe, függetlenül attól, hogy azok I. kategóriás (piros jelzésű) országoknak minősülnek-e.II. kategóriás (sárga jelzésű) országok, és a tájékoztatóban szereplő országok földrajzilag Európához tartozó területe, függetlenül attól, hogy azok I. kategóriás (piros jelzésű) országoknak minősülnek-e.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve az előzőekben felsorolt országokat.I. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve az előzőekben felsorolt országokat.
ColonnadeIgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országokAbban az esetben, ha az utazás már akkor megkezdődik, mielőtt Magyarország külügyekért felelős minisztériuma természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt utazásra nem javasolt országnak vagy térségnek minősítené a desztinációt.
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
EUB                                          

Közlemény

IgenEU + VILÁG 1 + VILÁG 2 a közlemény országai alapjánEU + VILÁG 1 a közlemény országai alapján
Nem-VILÁG 2 a közlemény országai alapján
GroupamaIgenII. kategóriába sorolt országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt piros jelzésű országokII. kategóriába sorolt országok ÉS a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt piros jelzésű országok
NemTermészeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.Természeti katasztrófa, terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt I. kategóriás (piros jelzésű) országok.
K&HIgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országokII. kategóriás (sárga jelzésű) országok
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országokI. kategóriás (piros jelzésű) országok
KÖBEIgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok-
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok-
MAPFRE           

Covid-19 záradék

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országokA különböző területeken eltérő térítési feltételek élnek a Covid-19 záradék szerint.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országokI. kategóriás (piros jelzésű) országok
Magyar Posta BiztosítóIgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS I. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel nem áll közvetlenül összefüggésben.Amennyiben utazás előtt nem szerepel az I. kategóriás (piros jelzésű) országok között, úgy a Biztosító nem zárja ki a koronavírussal kapcsolatos megbetegedés miatti egészségügyi költségeket, és jogos igény esetén teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel közvetlen összefüggésben áll.I. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel közvetlen összefüggésben áll.
UnionIgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS I. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel nem áll közvetlenül összefüggésben.II. kategóriás (sárga jelzésű) országok, amennyiben utazás előtt nem szerepelnek az I. kategóriás (piros jelzésű) országok között.
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, ha a biztosítási esemény ezzel a ténnyel közvetlen összefüggésben áll.I. kategóriás (piros jelzésű) országok
Uniqa                                          

Hirdetmény

IgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a hirdetmény országaiII. kategóriás (sárga jelzésű) országok ÉS a hirdetmény országai
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országaiI. kategóriás (piros jelzésű) országok, kivéve a hirdetmény országai
WábererIgenII. kategóriás (sárga jelzésű) országokII. kategóriás (sárga jelzésű) országok
NemI. kategóriás (piros jelzésű) országokI. kategóriás (piros jelzésű) országok

Az itt található információk tájékoztató jellegűek, kérjük, utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az érvényben lévő magyarországi ki- és beutazás szabályairól a Konzuli Szolgálat weboldalán és az adott ország aktuális előírásairól.
Utolsó ellenőrzés időpontja: 2021.06.11. 09:17