Utasbiztosítási tudnivalók a koronavírusról - 2023.01.30.

Az aktuális kiutazási szabályokról és a biztosítók térítési területeiről a jelenlegi járványhelyzetben bővebben itt olvashat:

 

 

A. A legfontosabb általános tudnivalók utasbiztosítási tekintetből a koronavírussal kapcsolatban:

  • A biztosítók nem minden esetben nyújtanak szolgáltatást, ha a biztosított olyan térségbe utazik, amely a beutazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által kiadott, „Utazásra nem javasolt térségek” listáján. A listát itt érheti el >>.
  • Amennyiben egy ország – vagy annak bármely régiója – azt követően válik nem javasolt úti céllá, hogy az ügyfél érvényes utasbiztosítással utazott az érintett térségbe, akkor a biztosítók a szerződési feltételekben rögzített szolgáltatásokat vállalják.
  • Az utasbiztosítások útlemondás kiegészítő biztosítása a koronavírus fertőzés miatti félelemből eredő útlemondásra nem térít, mivel a biztosítások feltételeiben nem szerepel, mint biztosító szolgáltatását kiváltó ok.
  • A biztosítók eltérő eljárást alkalmaznak azzal kapcsolatban, hogy térítenek-e világjárvány esetén: az ajánlatok között már elérhető olyan utasbiztosítási termék, amely a normál szolgáltatásokon kívül kifejezetten a jelenlegi koronavírusra vonatkozó térítéseket is tartalmaz. Utasbiztosítás kalkulátorunkban az eredmény oldalon, illetve a biztosítások összehasonlításánál jól láthatóan jelezzük, melyik biztosító térít, nem térít, korlátozottan térít esetleg plusz fedezeteket biztosít a koronavírus-fertőzés kapcsán. Kalkulátorunkban megtekintheti és összehasonlíthatja az utasbiztosítás ajánlatokat:

 

 

  • A hatósági házi karantén (pl. külföldi szállodában) és a kórházi karantén (sürgősségi orvosi ellátás, ápolás) különböző kategóriájú események: a hatósági karantén csak néhány biztosítónál számít biztosítási eseménynek, a kórházi kezelést és megfigyelést igénylő, kórházban töltött karantén esetén viszont a legtöbb biztosítósító a feltételek szerint térít. (Ez biztosítónként eltérhet, lsd. előző pont és terméktájékoztatók)

koronavirus

B. A biztosítók hivatalos közleményei a koronavírussal kapcsolatban:

C. Jelenleg érvényben lévő koronavírus miatti területi korlátozások és óvintézkedések, tudnivalók a magyar konzuli szolgálat tájékoztatóiból:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek.

D. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban:

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy 2022.02.24-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek közé sorolta Ukrajna teljes területét, így az országba való utazás semmilyen körülmények között nem javasolt, a biztosítók pedig nem nyújtanak szolgáltatást a területén.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot: +36-80/277-455 vagy +36-80/277-456

A Konzuli Szolgálat tájékoztatói:

A magyarországi adatokról itt tájékozódhat: koronavirus.gov.hu

Az itt található információk tájékoztató jellegűk, kérjük, utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az érvényben lévő magyarországi ki- és beutazás szabályairól a Konzuli Szolgálat weboldalán és az adott ország aktuális előírásairól.
Utolsó frissítés: 2023.01.30. 13:37