Utasbiztosítási tudnivalók a koronavírusról - 2022.07.01.

Az aktuális kiutazási szabályokról és a biztosítók térítési területeiről a jelenlegi járványhelyzetben bővebben itt olvashat:

 

 

A. A legfontosabb általános tudnivalók utasbiztosítási tekintetből a koronavírussal kapcsolatban:

  • A biztosítók nem minden esetben nyújtanak szolgáltatást, ha a biztosított olyan térségbe utazik, amely a beutazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által kiadott, „Utazásra nem javasolt térségek” listáján. A listát itt érheti el >>.
  • Amennyiben egy ország – vagy annak bármely régiója – azt követően válik nem javasolt úti céllá, hogy az ügyfél érvényes utasbiztosítással utazott az érintett térségbe, akkor a biztosítók a szerződési feltételekben rögzített szolgáltatásokat vállalják.
  • Az utasbiztosítások útlemondás kiegészítő biztosítása a koronavírus fertőzés miatti félelemből eredő útlemondásra nem térít, mivel a biztosítások feltételeiben nem szerepel, mint biztosító szolgáltatását kiváltó ok.
  • A biztosítók eltérő eljárást alkalmaznak azzal kapcsolatban, hogy térítenek-e világjárvány esetén: az ajánlatok között már elérhető olyan utasbiztosítási termék, amely a normál szolgáltatásokon kívül kifejezetten a jelenlegi koronavírusra vonatkozó térítéseket is tartalmaz. Utasbiztosítás kalkulátorunkban az eredmény oldalon, illetve a biztosítások összehasonlításánál jól láthatóan jelezzük, melyik biztosító térít, nem térít, korlátozottan térít esetleg plusz fedezeteket biztosít a koronavírus-fertőzés kapcsán. Kalkulátorunkban megtekintheti és összehasonlíthatja az utasbiztosítás ajánlatokat:

 

 

  • A hatósági házi karantén (pl. külföldi szállodában) és a kórházi karantén (sürgősségi orvosi ellátás, ápolás) különböző kategóriájú események: a hatósági karantén csak néhány biztosítónál számít biztosítási eseménynek, a kórházi kezelést és megfigyelést igénylő, kórházban töltött karantén esetén viszont a legtöbb biztosítósító a feltételek szerint térít. (Ez biztosítónként eltérhet, lsd. előző pont és terméktájékoztatók)

koronavirus

B. A biztosítók hivatalos közleményei a koronavírussal kapcsolatban:

C. Jelenleg érvényben lévő koronavírus miatti területi korlátozások és óvintézkedések, tudnivalók a magyar konzuli szolgálat tájékoztatóiból:

A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás nem biztonságos, így a 408/2020. Kormányrendelet alapján a legtöbb ország az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriában szerepel.
A külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is.

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan betartsák, a fogadó ország hatóságainak utasításait fokozott figyelemmel kövessék.
A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

A Kormány 2020. szeptember 1- i 408/2020. rendeletében szabályozta a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a járványhelyzet idején. A rendelet 2021. április 29-i és 2021. május 6-i módosítása értelmében az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány, s érvényes személyazonosító igazolvány birtokában annak tulajdonosa, illetve a vele együtt utazó, felügyelete alá tartozó, 18 évet be nem töltött személyek korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére.

Vegyék figyelembe azt is, hogy hazatéréskor magyar állampolgár a rendelet szerint egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles. Ha a fertőzés gyanúját állapítják meg, akkor az illetékes járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és

  • a magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 10 napra hatósági házi karanténban;
  • nem külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 10 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban;
  • a külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 10 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre;

A magyar állampolgár kérelmére engedélyezheti a járványügyi hatóság a karanténban elhelyezett személy számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton (SARS-CoV-2 PCR teszt) vegyen részt a felmentés megadása érdekében, negatív teszt esetén a karantént előíró rendelkezés alól az illetékes járványügyi hatóság felmentést ad. SARS-CoV-2 PCR tesztként azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja.
Ha a két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 PCR teszt - igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a karantént előíró rendelkezés alól a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy 2021. 11. 29- től karanténkötelezettség alá esnek azok a magyar és nem magyar állampolgárok, akik a koronavírus járvány által különösen veszélyeztetett államokból érkeznek, illetve bármely más állam területéről, ha a Magyarország területére történő belépést megelőző 14 napban a meghatározott államok területén bármennyi időt tartózkodott:

  • Mozambiki Köztársaság

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy 2022.02.24-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt térségek közé sorolta Ukrajna teljes területét, így az országba való utazás semmilyen körülmények között nem javasolt, a biztosítók pedig nem nyújtanak szolgáltatást a területén.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot: +36-80/277-455 vagy +36-80/277-456

Források:

A magyarországi adatokról itt tájékozódhat: koronavirus.gov.hu

Az itt található információk tájékoztató jellegűk, kérjük, utazás előtt mindenképpen tájékozódjon az érvényben lévő magyarországi ki- és beutazás szabályairól a Konzuli Szolgálat weboldalán és az adott ország aktuális előírásairól.
Utolsó frissítés: 2022.07.01. 09:23