Utasbiztosítási tudnivalók a koronavírusról - 2021.04.29.

A. A legfontosabb általános tudnivalók utasbiztosítási tekintetből a koronavírussal kapcsolatban:

  • A biztosítók csak abban az esetben nyújtanak szolgáltatást, ha a biztosított olyan térségbe utazik, amely a beutazás napján nem szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által kiadott, „Utazásra nem javasolt térségek” listáján. A listát itt érheti el >>.
  • Amennyiben egy ország – vagy annak bármely régiója – azt követően válik nem javasolt úti céllá, hogy az ügyfél érvényes utasbiztosítással utazott az érintett térségbe, akkor a biztosítók a szerződési feltételekben rögzített szolgáltatásokat vállalják.
  • Az utasbiztosítások útlemondás kiegészítő biztosítása a koronavírus fertőzés miatti félelemből eredő útlemondásra nem térít, mivel a biztosítások feltételeiben nem szerepel, mint biztosító szolgáltatását kiváltó ok.
  • A biztosítók eltérő eljárást alkalmaznak azzal kapcsolatban, hogy térítenek-e világjárvány esetén. Utasbiztosítás kalkulátorunkban az eredmény oldalon, illetve a biztosítások összehasonlításánál jól láthatóan jelezzük, melyik biztosító térít, nem térít, korlátozottan térít esetleg plusz fedezeteket biztosít a koronavírus-fertőzés kapcsán.
  • A hatósági házi karantén (pl. külföldi szállodában) és a kórházi karantén (sürgősségi orvosi ellátás, ápolás) különböző kategóriájú események: a hatósági karantén csak néhány biztosítónál számít biztosítási eseménynek, a kórházi kezelést és megfigyelést igénylő, kórházban töltött karantén esetén viszont a legtöbb biztosítósító a feltételek szerint térít. (Ez biztosítónként eltérhet, lsd. előző pont és terméktájékoztatók)
  • A biztosítók ajánlatai között már elérhető olyan utasbiztosítási termék, amely a normál szolgáltatásokon kívül kifejezetten a jelenlegi koronavírusra vonatkozó térítéseket is tartalmaz. Kalkulátorunkban megtekintheti és összehasonlíthatja az utasbiztosítás ajánlatokat >>

koronavirus

B. A biztosítók hivatalos közleményei a koronavírussal kapcsolatban:

C. Jelenleg érvényben lévő koronavírus miatti területi korlátozások és óvintézkedések, tudnivalók a magyar konzuli szolgálat tájékoztatójából:

A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás nem biztonságos, így a 408/2020. Kormányrendelet alapján az egyes országok az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába kerültek.
A külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is.

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan betartsák, a fogadó ország hatóságainak utasításait fokozott figyelemmel kövessék.
A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

Vegyék figyelembe azt is, hogy hazatéréskor magyar állampolgár a rendelet szerint egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles. Ha a fertőzés gyanúját állapítják meg, akkor az illetékes járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és

  • a magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 10 napra hatósági házi karanténban;
  • nem külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 10 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban;
  • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
  • a külföldön élő magyar állampolgár magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 10 napra az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre;

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot: +36-80/277-455 vagy +36-80/277-456

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/besorolasok
Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs
A magyarországi adatokról itt tájékozódhat: koronavirus.gov.hu

Utolsó frissítés: 2021.04.29. 09:24