Utasbiztosítási tudnivalók a koronavírusról - 2020.09.23.

A. A legfontosabb általános tudnivalók utasbiztosítási tekintetből a koronavírussal kapcsolatban:

 • A biztosítók csak abban az esetben nyújtanak szolgáltatást, ha a biztosított olyan térségbe utazik, amely a beutazás napján nem szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata által kiadott, „Utazásra nem javasolt térségek” listáján. A listát itt érheti el >>.
 • Amennyiben egy ország – vagy annak bármely régiója – azt követően válik nem javasolt úti céllá, hogy az ügyfél érvényes utasbiztosítással utazott az érintett térségbe, akkor a biztosítók a szerződési feltételekben rögzített szolgáltatásokat vállalják.
 • Az utasbiztosítások útlemondás kiegészítő biztosítása a koronavírus fertőzés miatti félelemből eredő útlemondásra nem térít, mivel a biztosítások feltételeiben nem szerepel, mint biztosító szolgáltatását kiváltó ok.
 • A biztosítók eltérő eljárást alkalmaznak azzal kapcsolatban, hogy térítenek-e világjárvány esetén. Utasbiztosítás kalkulátorunkban az eredmény oldalon, illetve a biztosítások összehasonlításánál jól láthatóan jelezzük, melyik biztosító térít, nem térít, korlátozottan térít esetleg plusz fedezeteket biztosít a koronavírus-fertőzés kapcsán.
 • A hatósági házi karantén (pl. külföldi szállodában) és a kórházi karantén (sürgősségi orvosi ellátás, ápolás) különböző kategóriájú események: a hatósági karantén csak néhány biztosítónál számít biztosítási eseménynek, a kórházi kezelést és megfigyelést igénylő, kórházban töltött karantén esetén viszont a legtöbb biztosítósító a feltételek szerint térít. (Ez biztosítónként eltérhet, lsd. előző pont és terméktájékoztatók)
 • A biztosítók ajánlatai között már elérhető olyan utasbiztosítási termék, amely a normál szolgáltatásokon kívül kifejezetten a jelenlegi koronavírusra vonatkozó térítéseket is tartalmaz. Kalkulátorunkban megtekintheti és összehasonlíthatja az utasbiztosítás ajánlatokat >>

koronavirus

B. A biztosítók hivatalos közleményei a koronavírussal kapcsolatban:

C. A jelenlegi koronavírus miatti területi korlátozásokat és óvintézkedéseket, tudnivalókat a magyar konzuli szolgálat tájékoztatójából idézzük:

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak.
A fertőzés mind Hubei tartományon, mind Kínán kívül is megjelent, annak epicentruma azonban immár nem Kína.

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megfertőződést a WHO ajánlása szerint a higiéniai szabályok fokozott betartásával, gyakori és alapos kézmosással, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülésével, társadalmi távolságtartással stb. lehet elkerülni.

A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás nem biztonságos, így a 408/2020. Kormányrendelet alapján az egyes országok az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába kerültek. A külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is.
Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan betartsák, a fogadó ország hatóságainak utasításait fokozott figyelemmel kövessék.
A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

A WHO ajánlásairól, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán.

 • Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel;
 • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet;
 • kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel;
 • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
 • ha olyan térségben jár piacon, ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal, azok környezetével;
 • Nyers vagy alig főtt állati termékek fogyasztása kerülendő. Nyers hús, kezeletlen tej vagy állati belsőségek elővigyázatosan kezelendők, elkerülendő a fertőzést;
 • A tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot! (A WHO felhívja a figyelmet a maszkok helyes használatára, azaz az egyszer használatos maszkok többszöri használatának kerülésére, illetve annak figyelembe vételére, hogy a vírus érintéssel terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik.)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot: +36-80/277-455 vagy +36-80/277-456

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus

További információk itt érhetők el >>

A magyarországi adatokról itt tájékozódhat: koronavirus.gov.hu

Utolsó frissítés: 2020.09.23. 12:20